Orsakade skolbrand – nu krävs föräldrarna på 25 miljoner

1 av 2 | Foto: Carl Carlet
Pojkarna sköt in fyrverkeripjäser i skolbyggnandes ventilationstrumma.
NYHETER

Två 13-åriga pojkar erkände att de orsakat en skolbrand genom att skjuta fyrverkeripjäser i en ventilationstrumma. Nu kräver skolans försäkringsbolag vårdnadshavarna på ett miljonbelopp, skriver SVT Småland.

Den första januari 2017 var det en omfattande brand på Sandsbro skola i Växjö. Byggnaden blev totalförstörd och en del av undervisningen sker nu i tillfälliga baracker – än är det oklart när skolan kommer att byggas upp igen. Två 13-åringar erkände att de orsakat elden då de skjutit fyrverkeripjäser i en ventilationstrumma.

Nu kräver skolans försäkringsbolag Protector ett skadestånd från pojkarnas vårdnadshavare.

– Det totala beloppet räknar vi med kommer ligga på 25 till 26 miljoner kronor, säger Mikael Hellberg, skadechef för egendom och ansvar på Protector, till SVT Småland.

Enligt honom behöver vårdnadshavarna göra en anmälan till sina respektive försäkringsbolag för att se vilken hjälp de kan få.

– Om de inte delar uppfattningen om att de är skyldiga kan de säga nej, och då kan vi vända oss till domstol för att få saken prövad.

Om de inte kan betala får parterna försöka hitta en så kallad förlikningslösning.

– Då får vi försöka komma fram till en lösning, men det är för tidigt att säga hur den skulle se ut, säger Mikael Hellberg.

Det ska ha varit fem 13-åriga pojkar vid skolan när det började brinna, men det är bara två av dem anses ha orsakat branden, skriver SVT Småland.

ARTIKELN HANDLAR OM

Småland