Nyheter

Chefsåklagaren: Han sköt för att skada Demir

NYHETER

JÖNKÖPING

Den 56-årige polisman som sköt ihjäl flyktingen Idris Demir riskerar tio års fängelse. I går åtalades han för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

– Det var inte nödvärn. Han sköt för att skada Idris Demir, säger chefsåklagare Ulf Barck-Holst.

Den 56-årige polisman som avlossade det dödande skottet har hela tiden hävdat att han agerade i nödvärn eftersom Demir attackerade honom med kniven.

Chefsåklagare Ulf Barck-Holst tror inte på den beskrivningen. I går åtalade han polismannen för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Han anser att 56-åringen sköt flyktingen bakifrån när denne var på väg att fly nerför trappan. I sin stämningsansökan skriver åklagaren:

”Polismannen har sålunda vid myndighetsutövning uppsåtligen avlossat skottet mot Demir i avsikt att skada denne.

Polismannen har härigenom av oaktsamhet vållat Demirs död. Brotten är grova enär de avsett riskabel hantering av livsfarligt vapen.” Barck-Holst stöder sitt åtal på bland annat följande bevisning:

Sköts i trappan

Obduktionen visar att kulan träffade Demir bakifrån. Den gick in till vänster i bröstkorgen och ut strax under höger bröstkorg.

Skottet avlossades på ett avstånd av 75 till 125 centimeter, enligt ett utlåtande från Statens kriminaltekniska laboratorium.

Vittnesmål från Idris Demirs kamrat som hävdar att polismannen sköt Demir när denne var på väg nerför trappan.

Den åtalade polismannen och hans kollega säger att Idris Demir attackerade dem med kniven. Den uppgiften tillbakavisas av Demirs kamrat. Ulf Barck-Holst anser emellertid att polismannen ska åtalas oavsett vilket.

– Frågan om Demir har hotat polismannen med kniven eller inte har inte så stor betydelse. När han skjuts är han på väg nerför trappan och då är den situationen överspelad.

Rättegången mot polismannen hålls vid Jönköpings tingsrätt och väntas inte börja förrän i höst. 56-åringen är till dess omplacerad till inre tjänst.

Hans Österman, Ebba von Essen

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter