Allt fler våldtäkter polisanmäls

Publicerad:
Uppdaterad:

Även anmälningar av barnmisshandel och klotter ökar

Allt fler polisanmäler våldtäkter, barnmisshandel och klotter.

Det visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Under det första halvåret i år anmäldes omkring 565 000 brott, en minskning med fyra procent jämfört med samma period förra året.

Men alla brottskategorier minskar inte.

Fler anmäler att de har blivit våldtagna. Sammanlagt rör det sig om en ökning på tre procent. Men inom undergruppen våldtäkter av personer äldre än 15 år som sker inomhus har anmälningarna ökat med 20 procent i år.

- Vi har inte undersökt det ingående, men vi är rätt så säkra på att det handlar om så kallade uppraggningsvåldtäkter. Man träffas på en krog, går hem till någon och sedan uppstår en situation som anmäls som våldtäkt, säger Jan Ahlberg, enhetschef vid Brå till TT.

Hektiskt nöjesliv

Ahlberg förklarar utvecklingen med att nöjeslivet har blivit mer hektiskt under 1990-talet.

- Fler och fler kvinnor går ut. Då finns det en liten risk att något sådant händer, säger Jan Ahlberg.

Även antalet polisanmälda fall av barnmisshandel mot barn i åldrarna 7- 14 år har ökat med tre procent. Anmälningarna i de fall där misshandeln sker inomhus och barnet känner den som slår har ökat med 13 procent .

- Det är väldigt allvarligt. Jag vet inte vad siffrorna beror på. Om det är fler som har börjat anmäla eller om våldet ökat. I vilket fall som helst är det inte en acceptabel situation, säger Barnombudsmannen Lena Nyberg, till TT.

Klotter blir också vanligare. Under årets sex första månader anmäldes 20 509 fall av klotter, mer än dubbelt så många som under samma period förra året.

- Det är lite förvånansvärt. Varför det är så törs jag inte svara på, säger Jan Ahlberg.

En som inte är förvånad över klotterstatistiken är Kjell Hultman, trygghetsansvarig vid Storstockholms Lokaltrafik (SL).

- Nej, under förra året satsade vi över 100 miljoner kronor i återställningskostnader, varav det mesta på klotter. Det ser inte ut att bli mindre i år.

Han berättar att SL:s satsning på information har bromsat upp nyrekryteringen bland klottrarna.

- Däremot finns det mellan 100 och 300 klottrare i sammansvetsade gäng i Stockholm. Och de blir bara aktivare, säger Kjell Hultman.

Våld mot polisman ökar

Även våld mot tjänsteman anmäls i allt större utsträckning. Under det första halvåret ökade anmälningarna med 37 procent.

Den största ökningen, 157 procent, i statistiken står våld mot polisman för. Förklaringen är kravallerna i samband med EU-toppmötet i Göteborg i juni.

Att antalet anmälda brott har minskat beror främst på att färre stölder och inbrott har anmälts.

Bostadsinbrotten har sjunkit med 18 procent och stölderna med 7. När det gäller cyklar anmäldes nästan 5 500 färre som stulna i år jämfört med första halvåret 2000.

- Man skyddar sig mer i dag. Den som har en dyr cykel tar upp den i lägenheten, säger Jan Ahlberg.

Nyligen presenterade Brå också statistik över hur många brott som klaras upp.

Sedan mitten av 1990-talet är det drygt 25 procent av alla anmälda brott som blir uppklarade.

Ju grövre brottet är desto större chans att det blir löst.

För cykelstölder är det till exempel bara två procent chans att polisen klarar upp brottet.

Fredrik Gunér/TT ( )

Publicerad: