Inga nya blodspår efter försvunna tvåbarnsmamman Janne – söker vid kyrka

avAdam Westin

Norska polisen har under dagen sökt efter försvunna tvåbarnsmamman Janne Jemtland, 36, kring hennes hem och omkring en kyrka.

– Det finns ingen misstänkt i ärendet, och det har inte gjorts nya fynd av blod som tillhör den saknade, uppger polisen för NRK.

Kvinnans make kritiserar polisen för att inte ha agerat snabbt nog.

1 av 3 | Foto: Tore Meek / TT

Natten mot den 29 december åkte Janne Jemtland, 36, och hennes make taxi hem från en julfest i ett församlingshem norr om norska staden Hamar.

Det är den sista säkra observationen av tvåbarnsmamman.

Klockan 05.50, knappt fyra timmar senare, registrerades hennes mobiltelefon av en mast i Brumunddal centrum, en dryg mil från hemmet.

Maken kritisk mot polisen

Fallet betraktades först som ett försvinnande – men efter att man funnit blodspår i snön, som bekräftats komma från kvinnan, har jakten intensifierats.

Janne Jemtlands make kritiserar polisen för att inte ha agerat när han på morgonen den 30 december anmälde att hans fru var försvunnen, skriver NRK.

– Polisen uppfattade inte meddelandet som akut eller särskilt oroande, och ingen sökåtgärd initierades den dagen. När vi kontaktades av mannen följande dag inleddes sökningen omedelbart, sade polisen Terje Krogstad på en presskonferens under tisdagen.

– Vi måste titta på vad som sagts och hur det uppfattades av den som tog emot samtalen.

Letar med snöskoter

Under tisdagen har polisen i Norge undersökt flera tips i ett område mellan Veldre kyrka och Ellevsætervegen. Det är närmare hemmet än de blodspår som tidigare påträffats i snön, skriver NRK.

Polisen har även sökt kring kvinnans hem med hjälp av snöskoter, utan resultat.

– Det finns ingen misstänkt i ärendet, och det har inte gjorts nya fynd av blod som tillhör den saknade, uppger polisen för NRK.

Under måndagskvällen spärrade polisen av ett område efter tips om blodspår i Brumunddal – men det visade sig att det inte var blod från en människa, enligt polisen.

Blod vid vägkanten

Det första blodspåret i snön gjordes av en privatperson i torsdags. I lördags upptäcktes mer blod, en halv kilometer från det första fyndet. Bägge spåren har hittats vid vägkanten, och kommer från den saknade tvåbarnsmamman, har Aftonbladet tidigare rapporterat.

Och det handlar om omfattande blodfynd, enligt polisen.

– När det finns blod på ett ställe, så är det något som har hänt. Och någon som vet något, eller döljer något, säger hennes bror, Terje Opheim, till tidningen VG.

Hur kvinnan tagit sig till Brumunddal centrum, där signalerna från hennes mobiltelefon registrerats, vet inte polisen.

”Funnit hennes blod, men inte henne”

En tidig teori var att Janne Jemtland blivit påkörd av en bil.

– Fordonet är en av flera teorier och just nu kan vi inte utesluta något. Orsaken till att vi tror att det handlar om det har begåtts ett brott är att hon har varit saknad i flera dagar och inte har gett något livstecken ifrån sig. Vi har funnit hennes blod, men inte henne, säger åklagaren André Lillehovde van der Eyden till norska Dagbladet.

Polisen är mycket intresserade av tips från allmänheten.

– Det är vanligt med ”dashboardkamera”. Om folk har varit ute och kört den här natten och har lagrad video så är vi mycket intresserad av det, säger förundersökningsledare Trond Blikstad till VG.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott