21 års fängelse för norskt trippelmord

Publicerad:
Uppdaterad:

Tre dömda till lagens strängaste straff

FROGNER

Paret Per Kristian och Veronica Orderud dömdes på fredagen till den norska lagens strängaste straff, 21 års fängelse, för medverkan till överlagt mord, meddelade domaren Trond Våpenstad på fredagen.

Fallet har likheter med Malexandermorden i Sverige, eftersom det visade sig omöjligt att fastställa vem av de åtalade som sköt ihjäl tre personer på familjegården pingsten 1999.

Det finns inte ens tekniska bevis för att de var på brottsplatsen vid dådet. Ändå ansåg rätten det ställt utom allt tvivel att de fyra som stod åtalade tillsammans låg bakom morden på Per Kristian Orderuds syster och föräldrar.

Förutom paret Orderud var Kristin Kirkemo Haukeland, syster till Veronica, och Kristins före detta sambo Lars Grönneröd åtalade. Kirkemo dömdes också till 21 års fängelse. Grönneröd fick två och ett halvt års fängelse för att ha levererat ett vapen.

Målet är ett av de mest uppmärksammade i norsk kriminalhistoria. Jurister har klagat över att saken har behandlats som en tvålopera.

Tvist om gården

Per Orderud drev en tvist i domstol mot sin far Kristian om vem som skulle få överta gården, som sonen skött i flera år. Fadern klargjorde att systern också skulle få en del, vilket sonen vägrade acceptera.

Veronica Orderuds dagboksanteckningar tydde enligt åklagaren på att morden planerades länge. Även systern Kristins tal bland bekanta om att en gårdstvist skulle lösas med mord ansågs graverande. Hon anklagas för att ha skaffat två pistoler. Hennes pojkvän Lars Grönneröd sägs ha levererat en tredje pistol.

Två mordvapen

Anne Orderud Paust, sekreterare till en tidigare norsk försvarsminister, och hennes båda åldriga föräldrar hittades döda på Orderudgården i Sörum. Alla tre var skjutna på nära håll i halsen. Eftersom Anne Orderud Paust tidigare utsatts för attentat misstänkte polisen först ett politiskt terrordåd. Men när utredningen var klar ansågs det otvivelaktigt att gårdstvisten var motivet.

Alla tre offren hade skjutits med två vapen. Enligt Lars Grönneröds försvarare tydde detta på en pakt: "När jag har skjutit måste du också skjuta."

Veronica Orderud bröt ihop i rätten när domen lästes upp. Hennes man föll också ihop och grät. Alla åtalade utom Grönneröd förklarade omedelbart att de tänker överklaga utslagen.

Det var inte omedelbart klart om de ska sitta i fängelse till i höst, då deras överklaganden väntas bli behandlade av hovrätten.

TT-NTB

Publicerad: