60 fångar rymde samtidigt

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenskar i Guatemala uppmanas hålla sig inomhus

Guatemalas farligaste fångar är på rymmen.

Med handgranater och automatvapen tog de 78 sig ut ur ett säkerhetsfängelse.

Svenska ambassaden uppmanar nu alla svenskar i landet att hålla sig inomhus nattetid.

dödade minst tre Fångarnas rymning är den största i Guatemalas historia. De är dömda för mord, kidnappningar och våldtäkter.
Foto: ap
dödade minst tre Fångarnas rymning är den största i Guatemalas historia. De är dömda för mord, kidnappningar och våldtäkter.

Fångarnas rymning är den största i Guatemalas historia. De är dömda för mord, kidnappningar och våldtäkter och satt på säkerhetsfängelset i staden Escuintla, fem mil söder om huvudstaden Guatemala City. Vid flykten dödade fångarna tre personer och tog sig förbi 24 olika lås och sofistikerade säkerhetsanordningar.

Ledningen inblandad

- Jag kan inte förstå hur detta kunde inträffa. Fängelseledningen har redan gripits eftersom den måste ha varit inblandad i rymningen, sa inrikesministern Byron Barrientos.

Sedan rymningen är det mycket oroligt i Guatemala. Sveriges ambassadör, Maria Leissner, satt i natt svensk tid i krismöte med Guatemalas vicepresident för att diskutera situationen i landet.

- Just nu är folk väldigt oroliga över säkerhetssituationen, säger hon.

Svenska ambassaden och FN uppmanar nu alla människor i landet att hålla sig inomhus under natten.

- Vi rekommenderar att man håller sig inomhus när det är mörkt. Speciellt om man befinner sig i inlandet, säger Monika Sarkis på svenska ambassaden i Guatemala.

Tusentals soldater i jakten

Tusentals soldater och fem polishelikoptrar deltar i jakten på fångarna. Den pågår främst i bergen och skogarna runt fängelset.

Men sedan i söndags har ingen fånge gripits. Regeringen har därför försatt landet i "larmberedskap" och gjort inskränkningar i de grundläggande rättigheterna.

Alla misstänkta personer kan också förhöras utan att en domare begärt det. Även grannländerna har höjt sin beredskap vid gränserna i fall att fångarna försöker fly ut ur landet.

Läs mer

Charlotte Lindahl

Publicerad: