Bannon backar från attacken på Trumps son i skandalboken

NYHETER

Steve Bannons angrepp på Donald Trumps närmaste slog tillbaka.

Nu backar han från sina hårda ord.

”Jag beklagar att min sena reaktion på den felaktiga rapporteringen om Don Jr har tagit uppmärksamhet från presidentens historiska prestationer”, säger han i ett uttalande till Axios.

1 av 2 | Foto: Gerald Herbert / AP

Tidigare chefsstrategen Steve Bannon är flitigt citerad i Michael Wolffs omdiskuterade bok ”Fire and Fury”. I boken pekar Bannon bland annat ut presidentens äldste son Donald Trump jr, svärsonen Jared Kushner och tidigare kampanjchefen Paul Manafort som landsförrädare.

Nu försöker Bannon tona ner sina explosiva ord. I ett uttalande till nyhetssajten Axios uttrycker han ånger gentemot Donald Trump och Donald Trump jr.

”Donald Trump, Jr. är både en patriot och en bra man. Han har varit obeveklig i att framhäva sin far och den agenda som har hjälpt oss att få landet på rätt köl igen.”

Steve Bannon – som beskrivits som både personlig vän till Trump och hjärnan bakom mycket av presidentens politik – har efter att uppmärksamheten kring boken exploderat fått hård kritik.

”Slaskige Steve”

Trump har sagt att Bannon grät när han fick sparken i höstas. Presidenten har också hånat honom med nya smeknamnet ”Slaskige Steve”.

Dessutom har familjen Mercer, en av finansiärerna bakom Bannons skötebarn Breitbart, tagit avstånd. I ett uttalande säger Rebekah Mercer att familjen inte ställer sig bakom Bannons ”senaste handlingar och uttalanden”.

För Axios förklarar Steve Bannon att hans stöd för ”presidenten och hans agenda” är orubbligt – vilket han säger sig ha visat i sina radiosändningar, rapporteringen på högerextrema Breitbart samt i tal och föreläsningar.

Bannon kommenterar även det han sagt om mötet i Trump Tower i New York i juni 2016, då Trump jr träffade en rysk advokat som sa sig ha graverande information om Hillary Clinton.

”Mina kommentarer syftade på Paul Manafort, ett erfaret kampanjproffs med erfarenhet och kunskap om hur ryssarna agerar. Han borde ha vetat att de är tvetungade, listiga och inte våra vänner. Återigen, de här kommentarerna var inte riktade mot Don Jr.”

”Jag beklagar”

Han avfärdar den pågående utredningen om misstänkt samröre mellan Trump-administrationen och Ryssland.

”Det var ingen samverkan och utredningen är en häxjakt.”

Steve Bannon avslutar sitt uttalande till Axios så här:

”Jag beklagar att min sena reaktion på den felaktiga rapporteringen om Don Jr har tagit uppmärksamhet från presidentens historiska prestationer under presidentskapets första år.”

Fem påståenden om Trump från nya skandalboken 00:48