Kirurgen Paolo Macchiarini anmäls för djurplågeri

Foto: Lorenzo Galassi/NTB Scanpix
Paolo Macchiarini har åtalanmälts för djurplågeri.
NYHETER

Den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini åtalsanmäls nu av länsstyrelsen i Stockholm för djurplågeri. Anmälan handlar om ett tiotal råttor som ska ha kommit till skada efter att ha fått inplanterade luftstrupar.

– Försöksdjuren har hållits i livet för länge med stora smärtor utan att avlivas, säger Ulrika Geber från länsstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren.

Kirurgen Paolo Macchiarini är minst sagt skandalomsusad och nu åtalsanmäler länsstyrelsen i Stockholm honom för misstänkt djurplågeri. Anmälan handlar om ett tiotal råttor som ska ha farit illa i samband med djurförsök där råttor fått inplanterade matstrupar.

– Försöksdjuren har hållits i livet för länge med stora smärtor utan att avlivas, säger Ulrika Geber, avdelningschef på länsstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

Under april till november år 2012 opererades struparna in på råttorna i Karolinska universitetssjukhusets lokaler. Efteråt gick de ned så mycket i vikt att de borde ha avlivats tidigt. Men istället hölls de vid liv – ett agerande som går i strid med den djurförsöksetiska nämnden.

Länsstyrelsen i Stockholm har tittat på nio råttors viktutveckling, baserat på de resultat som Paolo Macchiarini själv publicerat i en vetenskaplig artikel. I en tidigare utredning gjord av SLU, på Karolinska universitetssjukhuset uppdrag, har skandalkirurgen kritiserats för stora brister vid försöken. Den utredningen ligger dock inte till grund för anmälan.

– Det är inget som vi refererat till i vår anmälan. Vi har utgått från vår egen utredning, säger Ulrika Geber till Nyhetsbyrån Siren.

Även organisationen Djurens rätt har anmält Macchiarini för djurförsöken, redan i mars 2017. Men då lades anmälan ned av åklagare.

Skandalomsusas sedan ”Dokument inifrån”

Macchiarini rekryterades till Karolinska institutet 2010 för sin banbrytande forskning. Och han och KI har tidigare hamnat i blåsväder när SVT:s ”Dokument inifrån” visade hur kirurgen ägnat sig åt forskningsfusk och transplantation av luftstrupar på människor.

Kirurgen har svarat med att anklaga medier för att ha gjort ett dåligt jobb när de skrivit om honom.

– Jag hade förväntat mig att man skulle göra mer noggranna utvärderingar innan man attackerar någon för att ha felat, har han bland annat sagt till Läkartidningen tidigare.

Frias från misstankar om brott

I oktober 2017 friades Macchiarini från misstankarna om brott i samband med de struptransplantationer som utförts på människor. Däremot fann man honom skyldig till omfattande oredlighet i forskning i september 2016.

För KI:s del har ett resultat av skandalen varit att hela styrelsen tvingades avgå.

Macchiariniskandalen – detta har hänt 01:05