Niinistö solklar vinnare i Finland

1 av 3
NYHETER

Sauli Niinistö sitter kvar som Finlands president efter en historisk valseger. Han är den förste som väljs utan en andra, avgörande valomgång.

Han får enligt prognoserna över 62 procent av rösterna.

Sauli Niinistö får därmed sex år till på posten.

– Jag är överraskad och rörd av det stora stödet, säger han till journalister i Helsingfors, rapporterar AFP.

Niinistö får drygt 62 procent av rösterna, enligt Yles prognos när 90 procent av rösterna räknats. Den 69-årige presidentens främste rival, Pekka Haavisto från De gröna, får bara 12,8 procent. Haavisto har gratulerat sin motståndare.

Resultatet betyder att Niinistö blir historisk. Han är den förste att väljas redan i första omgången sedan valsystemet infördes 1994.

Många förhandsröster

Röstdeltagandet var på 69,9 procent, lägre än vid förra presidentvalet då 72,8 procent röstade, enligt Yle.

Över 1,5 miljoner finländare, motsvarande 36,1 procent av de röstberättigade, utnyttjade i år möjligheten att förtidsrösta. En av dem som valde att lägga sin röst i förtid var favoriten Sauli Niinistö själv.

En av dem som valde att vänta till valdagen är Maisa Engelholm som lade sin röst i Korsholm. Hon tvekade inte kring vem som skulle få hennes röst.

– Det var väldigt lätt. Viktigast för mig är att vi får leva tryggt och säkert i detta land och att vi har en bra framtid, säger hon till Svenska Yle.

Hockey med Putin

Under sin tid vid presidentämbetet har Niinistö försökt balansera Finlands internationella relationer. Å ena sidan har han skapat en förtrolig relation med Rysslands president Vladimir Putin. De två spelade bland annat en hockeymatch mot varandra 2012. Samtidigt har han även inlett närmare samarbete med USA och Nato.

Nu väntar bråda dagar för den snart 70-årige politiske veteranen – i februari ska han nämligen bli pappa på nytt.

ARTIKELN HANDLAR OM