Journalist beskrev man som nazist – åtalas

avTT

Foto: Ulf Berglund/TT
En finländsk journalist står inför rätta, åtalad för ärekränkning av en nationalistisk lokalpolitiker i Uleåborg. Arkivbild.

En finländsk journalist står inför rätta, åtalad för ärekränkning efter att ha kallat en lokal politiker för rasist och nazist på Facebook.

Politikern kräver journalisten på ett skadestånd på motsvarande drygt 15 000 kronor, rapporterar Iltalehti.

Enligt åklagaren har journalistens yttranden ingen koppling till hennes yrkesutövning, utan har varit avsedda att misskreditera politikern.

Mannen, som sitter i stadsfullmäktige i Uleåborg för en nationalistisk samlingslista, är känd för kontroversiella inlägg på sin blogg. Han dömdes 2018 för hets mot folkgrupp efter att ha spridit en text som var kränkande mot muslimska flyktingar.

Journalisten nekar till brott och hävdar att hon trakasserats av politikern och hans bekanta i samband med ett bokevenemang med följden att säkerhetspersonal fick kallas in, och att mannen själv kallat sig nazist och rasist. Efter händelsen skrev hon på sociala medier att hon misstänker sig vara förföljd av nazister, ett uttalande som var avsett för en begränsad krets, enligt försvaret.

Journalistförbundet i Finland kallar rättegången absurd.

"Journalistens arbete är offentligt och kritik hör till. Trakasserier hör däremot inte till något jobb. De är ett hot mot yttrandefriheten", skriver förbundet i ett pressmeddelande enligt SPT.

Rättegången sker inför polisbevakning i tingsrätten i Uleåborg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Finland

Nazism