Journalisten Per Svensson censurerades – av SAS

"Det är lite skrämmande"

Per Svensson, journalist på Sydsvenska Dagbladet.
Per Svensson, journalist på Sydsvenska Dagbladet.

Journalisten Per Svensson nämnde landsförrädaren Vidkun Quisling och Fremskrittspartiets förre ledare Carl I Hagen i samma artikel i norska SAS resemagasin.

Efter kritik från Fremskrittspartiet drar SAS nu tillbaka hela upplagan.

– Jag är mest förvånad, säger Per Svensson till Aftonbladet.

I senaste numret av norska SAS magasin Scandinavian Traveler har den svenske kulturjournalisten Per Svensson skrivit en artikel om politisk historia och hur extremhögern har kommit att få en framträdande plats i Skandinavien.

I texten nämns bland andra Fremskrittspartiets förre ledare Carl I Hagen och landsförrädaren Vidkun Quisling. 

Något som har fått Carl I Hagen och Fremskrittspartiet att se rött.

– Jag är väldigt förvånad över att de kan publicera detta i sitt magasin. Ett företag som är i ekonomisk kris och behöver egenkapital, och så placerar de Norges finansministers parti tillsammans med Vidkun Quisling och fascister. Jag tycker att det är mycket oklokt, säger Carl I Hagen till norska TV2.

”Förvånad över SAS agerande”

Per Svensson säger att Fremskrittspartiets företrädare är arga över en enda sak:

– Nämligen att Quisling och Carl I Hagen förekommer i samma text. Vad de inte förstår är att jag beskriver två olika utvecklingsgrenar för vad man kallar högerextremism och högerpopulism i dag, säger Per Svensson till Sydsvenskan där han själv är verksam.

SAS har nu beslutat att dra in hela upplagan.

När Aftonbladet når Per Svensson säger han att det är uppenbart att Fremskrittspartiets upprördhet ligger bakom beslutet om att tidskriften dras in.

– Om det är så, så är det väldigt, väldigt konstigt på många plan – att ett parti har mandat att bestämma vad passagerare från samtliga nordiska länder, och från hela världen, ska läsa, säger han och fortsätter:

– Jag kan tycka att det är oroväckande att ett så stort och viktigt bolag som SAS är är så rädda att ett enda partis missnöje får dem att dra in en hel upplaga av sitt flightmagasin. Det är ingen liten sak. Det är en rätt kraftfull åtgärd.

Per Svensson riktar kritik mot SAS, som han tycker borde fundera över sitt beslut.

– Bara för att ett parti växer sig stort hos väljarna betyder inte det att partiet har rätt att skriva om historien.

– Jag är mest förvånad. Inte över att det blir debatt eller bråk, för det tycker jag att man kan vänta sig eftersom det är ett kontroversiellt ämne, men att SAS agerar på det här sättet.

”Skrämmande”

Att hans text har fått stor uppmärksamhet och skapat debatt, inte minst i Norge, tycker Per Svensson känns lite lustigt.

– Å andra sidan antyder det vad som skulle hända om ett sådant här parti får mer makt. I Ungern, till exempel, är det tydligt att de här partierna gärna vill peta i vad som sägs i public service-tv och i tidningar. Det börjar smyga sig in i Skandinavien och via flygbolag, dessutom. Det är lite skrämmande, säger han.

I ett pressmeddelande förklarar SAS sitt beslut på följande sätt.

”Det har varit en del reaktioner på en artikel i senaste utgåvan av vårt magasin Scandinavian Traveler. Detta beklagar vi och SAS drar nu tillbaka denna utgåva."

”Vi noterar att delar av texten är onyanserade och generaliserande, och bildvalet skapar kopplingar som SAS verkligen beklagar. Mot bakgrund av detta har vi beslutat att dra tillbaka tidningen omedelbart.”

Tormod Sandstø, pressansvarig vid SAS, säger att företaget har uppfattat kritiken från FrP, men att den inte ligger bakom beslutet att dra in upplagan.

– Det här är ett hundra procent vårt eget beslut, och SAS har absolut ingen politisk agenda, säger han till TT.

Här är texten som fick SAS att dra in tidningen (länk till Sydsvenska Dagbladet)

Publisert: