”Nöden har ingen lag”

NYHETER

Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket om höjda gränsen från 200 till 650 personer på asylboenden.

Nu höjer Migrationsverket kraftigt maxgränsen för hur för hur många som kan bo på samma asylboende.

Tidigare var gränsen 200.

Nu blir den 650 istället.

– Vi får inte in tillräckligt många platser och vi kommer inte att ställa någon på gatan, säger Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket, till SR Ekot.

Förra året sökte 81 000 människor asyl i Sverige. För att hitta boende till det ökande antalet asylsökande som kommer hit, höjer Migrationsverket nu kraftigt gränsen för hur många som får bo på ett och samma asylboende, rapporterar Ekot.

Tredubblar antalet

På boenden där man tidigare kunde ha som mest 200 asylsökande, kan man numera placera hela 650 människor. Man kan nu i första läget skriva ett grundavtal för 350 platser på samma boende. Utöver det kan man teckna två tilläggsavtal om 150 platser vardera, när de första boendeplatserna är fyllda.

Från Migrationsverkets sida anser man att lösningen är nödvändig, men inte tillfredställande.

– Nöden har ingen lag, konstaterar Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket.

Kan bråka över en sked

Ali Salom bor sedan sju månader tillbaka bor på ett asylboende med 120 platser i Norberg, Västmanland. Han tycker redan att det är för många människor på samma plats och ser en risk med de stora boendena.

– Det är trångt och väldigt mycket människor som är deprimerade. Det ger en pressad stämning och människor kan börja bråka om vad som helst, folk kan bråka över en sked, säger han till Ekot.

ARTIKELN HANDLAR OM