Lars Adaktusson rasar mot partikamraterna efter ratningen

Publicerad 2015-03-24

EU-parlamentarikern Lars Adaktusson ratades från KD-toppen.

Nu kommenterar han själv petningen.

– Några inflytelserika partiföreträdare har aktivt agerat för att mitt namn inte ska finnas med i det nya partipresidium som valberedningen haft i uppdrag att föreslå, skriver Adaktusson i en kommentar.

Tidigare i dag presenterades det lag som KD:s valberedning föreslår ska finnas runt Ebba Busch Thor. Men EU-parlamentarikern Lars Adaktussons namn fanns inte med i presidiet eller i partistyrelsen. Han hade erbjudits en plats i styrelsen - men tackat nej.

På sin hemsida kommenterar Adaktusson själv beskedet.

"Sedan Göran Hägglund meddelade sin avgång i slutet av januari har jag i olika sammanhang framhållit behovet av förnyelse och politikutveckling i Kristdemokraterna. Efter fyra förlustval i rad, efter det sämsta valresultatet på 20 år och en riksdagsplats som under lång tid varit avhängig borgerliga stödröster är det min övertygelse att förändring är nödvändig."

Han skriver vidare att hans uppfattning har provocerat personer i KD.

"De arbetade aktivt för att jag inte skulle finnas med"

"Förändringsprocesser är smärtsamma och det är väl känt att det i den här typen av situationer inte sällan finns krafter som av skiftande skäl verkar för ett bevarande av status quo."

Enligt Adaktusson har detta lett till att "inflytelserika partiföreträdare" aktivt verkat för att han inte skulle finnas med i partipresidiet som valberedningen haft i uppdrag att föreslå.

"Jag beklagar detta men inser självfallet att dessa personer är i sin fulla rätt att driva sin linje – även om det nu skett med metoder som i de flesta partier skulle anses dubiösa."

Han skriver vidare att "dessa personers aktiva motstånd undergräver mina möjligheter att arbeta och ta ansvar för den politiska förnyelse som jag tror är nödvändig."

"Inför utsikterna att blockeras av interna motsättningar och bli en bricka i ett politiskt spel har jag därför i dagsläget valt att tacka nej till valberedningens fråga om jag vill kandidera till posten som ledamot av partistyrelsen."

Han avslutar med att säga att han till hundra procent står bakom Ebba Busch Thor som partiledare och att han kommer att arbeta vidare i EU-parlamentet:

"Det partiet behöver just nu är mindre av svartmålning och fraktionsstrider – mer av sammanhållning och enighet."

Adaktusson, som fanns med i spekulationerna kring att ta över efter Göran Hägglund gick tidigare ut och gav sitt stöd till Ebba Busch Thor i kampen om vem som skulle bli ny KD-ledare.

Busch Thor sa tidigare i dag att hon gärna sett Adaktusson i partistyrelsen.

Adaktusson får stöd från KDU

Beskedet om att Adaktusson ratats från KD-toppen har väckt starka reaktioner i partiet. En av dem som reagerat är Kristdemokratiska ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal.

– Jag har känt mig väldigt stolt över den process som KD haft fram tills nu, som ju har präglats av den öppenhet som jag och mitt förbund har efterfrågat. Jag har gärna sett att Lars Adaktusson fanns med i presidiet. Han är en person som både har stort förtroende i rörelsen och skulle kunna kanalisera mycket av det behov av förnyelse som behövs, säger hon.

Efter att hon läste Adaktussons inlägg känner hon "en oro över hur processen har gått till".

– Den goda magkänsla som jag haft innan kring processen finns inte längre där. Det är väldigt sorgligt.

Hon tror att det fortfarande finns chans för Adaktusson att väljas in i presididet på det extra riktinget den 25 april.

– Jag tror inte det är klart än. Det är för tidigt att säga hur vi kommer att agera framöver, men jag gör bedömningen att Lars Adaktusson har ett väldigt stort förtroende i enormt stora delar av den kristdemokratiska rörelsen. Jag bedömer att hans stöd för att finnas med i partiets ledning är stort.

Lars Adaktusson har via sin pressekreterare avböjt att göra intervjuer i dag.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln