Åkesson kommer tillbaka som partiledare

avKenan Habul, Pär Karlsson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Jimmie Åkesson (SD) kommer tillbaka som partiledare på fredag, uppger den till partiet närstående tidningen Samtiden.

På fredag klockan 21.00 ska beskedet ges när Åkesson medverkar i SVT:s Skavlan.

På fredag återinträder Jimmie Åkesson som partiledare för Sverigedemokraterna. Avslöjandet bekräftas nu av den till partiet närstående tidningen Samtiden.

"Den 31 mars går den nuvarande sjukskrivningen ut. Men nu står det alltså klart att Åkesson återkommer som partiledare redan på fredag. 21.00 på fredagskvällen kommer han att delta i talkshowen Skavlan i SVT och sedan håller Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson en presskonferens", skriver tidningen.

"Vet inte om han kommer sitta mandatperioden ut"

Det är fortfarande oklart om Åkesson siktar på att sitta kvar på längre sikt.

– Han kommer tillbaka, men jag vet inte om han kommer att sitta mandatperioden ut eller avisera sin avgång redan till landsdagarna i november. Antingen kommer Jimmie tillbaka för att kratta managen för Karlsson inför landsdagarna eller så kommer han för att stävja upproret som börjar gro mot Mattias ledarstil, säger en källa till Aftonbladet.

På Sverigedemokraternas presstjänst är man fåordiga och Åkessons framtid.

– Under fredagen kommer vi att gå ut med information som är viktig för våra medlemmar att ta del av. Tills dess kommer vi inte att göra några offentliga kommentarer, säger han.

"SD står inför en förändring"

På SD:s hemsida har man lagt ut följande information:

"Sverigedemokraterna står inför en förändring. Vad detta innebär kommer att presenteras nu på fredag den 27 mars, kl 21:00. I dagsläget kan vi inte bekräfta eller dementera några av de spekulationer som förekommer i media och på sociala medier. Vi kommer att återkomma senare under veckan med vilken plats som gäller för presentationen som SD skall hålla på fredag kväll."

En timme senare, 22.00, har partiet bokat riksdagens pressrum.

Jimmie Åkessons sjukskrivning går ut den sista mars. Han har varit borta sedan i höstas på grund av utbrändhet och under tiden har Mattias Karlsson vikarierat som partiledare.

Sverigedemokraterna bekräftar för TT att Jimmie Åkesson ställer upp i "Skavlan" på fredag.

– Där får Jimmie chansen att prata om hur han haft det, varför han blev utbränd och förhoppningsvis om framtiden, säger tillträdande partisekreteraren Richard Jomshof.

TT: Men du vet väl om huruvida han ska fortsätta eller inte fortsätta som partiledare?

– Ja det vet jag, men det tänker jag inte gå in på nu. Men han kanske berättar mer i detalj hur han tänkt, säger Jomshof.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM