Första bilderna inifrån ’spökskeppet’

Publicerad 2015-01-04

Italienska myndigheter släpper nu bilder på misären inne i "spökskeppet" Ezadeen.

Polisen misstänker samtidigt att människosmugglare kan ha tjänat nästan 24 miljoner kronor på de migranter som var ombord.

Var och en av de 359 har betalat mellan 4 000 och 8 000 dollar för att få komma ombord på båten, som övergivits av besättningen och hittades drivande på Medelhavet.

Polisen har fått uppgifter om att smugglarna var maskerade och låste in flyktingarna, innan de lämnade Ezadeen i livbåtar.

Sedan migranterna räddats i land står det klart att de flesta av dem tros ha flytt från Syrien, rapporterar BBC.

Syrier på flykt

Tidigare i veckan räddades nära 800 migranter i Medelhavet från ett annat "spökskepp", som också övergivits av besättningen.

Både den båten, Blue Sky M, och Ezadeen rapporteras ha startat färden i Turkiet. Många syrier har tagit sig dit undan inbördeskriget i hemlandet, som tvingat miljontals på flykt.

Ny taktik

Att människosmugglare använder stora fartyg på det sätt som varit fallet de senaste dagarna är ett nytt tillvägagångssätt.

– Jag har inte hört talas om det tidigare. I andra fall med mindre båtar har det varit så att man utsett en av flyktingarna till att föra befäl. Man går ännu ett steg längre i väldigt råa metoder när man på detta sätt utnyttjar människors behov av att ta sig till skydd, säger Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty International, till Aftonbladet.

TT-Aftonbladet