Borotbas kopplingar till Putin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: AP
Putin.

NYHETER

OBS! Den här artikeln är skriven av en person som uppträder under ett annat namn.

Han heter egentligen Alexander Fridback. Det finns två nyhetsartiklar publicerade om detta i Aftonbladet 2016-09-03.

Alexander, 34, är SD:s hemliga desinformatör

Har agerat skickligt – och lurat många

 Den 11 februari i år deltog Borotbaföreträdare och representanter från en rad nationalistiska organisationer i en konferens i Moskva. Konferensens syfte var att skapa "Folkrepubliken Charkiv" och att "befria Charkiv från Kievs junta snarast möjligt".

Charkiv är östra Ukrainas största stad och har hittills hållits utanför kriget.

På konferensen fanns även Darja Mitina, pro-ryska separatistgruppen DNR:s officiella representant i Moskva.

Darja Mitina är tillsammans med Borotbas grundare Viktor Sjapinov medgrundare av den ryska organisationen Vänsterfronten.

Viktor Sjapinov har tidigare jobbat som politisk konsult för Vladimir Putins parti Enade Ryssland. Han flyttade till Ukraina 2006 och var året efter med om att starta Förenade Marxister i Ukraina. Ur den rörelsen bildade han Borotba i maj 2011.

 Ryska Vänsterfronten är officiellt en bred, oberoende, socialistisk organisation. Men enligt källor med insyn, bland andra FOI:s Ukrainaexpert, är organisationen en del av den bukett av delvis Kreml-kontrollerade rörelser och partier som skapats för att ge sken av ett öppet och diversifierat politiskt landskap i Ryssland.

 Initiativtagare till Vänsterfronten ska enligt initierade källor ha varit Konstantin Kostin, dåvarande politisk rådgivare till Putin och ansvarig för Rysslands inrikespolitik. Kostin ska ha låtit så kallade "politteknologer", professionella politiska pr-specialister, bygga upp rörelsen.

En av politikteknologerna var general Aleksej Kondaurov, en tidigare KGB-medarbetare som jobbat för Sovjetunionen med att bekämpa ideologiska brott och senare fortsatt i ryska motsvarigheten FSB.

 En annan av politikteknologerna var Boris Kagarlitskij. Han kom 2006 med en rapport om korruption i ryska partier, där han helt utelämnade de två största: Putins Enade Ryssland och Kreml-vänliga högernationalistiska LDPR. I dag är Kagarlitskij chef för Institutet för globaliseringsforskning och globala rörelser, IGSO, som på svenska VIF:s hemsida anges som samarbetsorganisation.

I fjol fick IGSO bidrag från president Putins fond.

 Borotba-ledaren Viktor Sjapinov har propagerat för pro-ryska separatistgrupper i Ukraina.

Sjapinov greps i mitten av november, tillsammans med en annan i ledningen för Borotba, i forna Sovjetrepubliken Moldavien som då föreberedde sig för presidentval.

Moldaviska myndigheter hänvisar till förundersökningssekretess och har inte velat uppge orsaken till gripandet. Men uppgifter finns om att Borotba-männen anklagas för att ha försökt störta regimen och underblåsa rysk separatism.

 Enligt ryska tidningen Lenta skickades ett officiellt uttalande från det andra största partiet i ryska duman, RFKF, till Moldaviens regering med krav på att Borotba-ledarna måste släppas.

Lisa Röstlund
Egor Putilov

Publicerad: