Fridolin: ’Rensa öronen, Björklund’

avLisa Röstlund, Olof Svensson

1 av 3

FP-ledaren Jan Björklund hävdar att Gustav Fridolin (MP) på mötet i tisdags kväll uppgav att en Alliansregering vore logisk.

– Folkpartiledaren skulle lära sig att rensa öronen, svarar Fridolin.

– Märklig kommentar av Fridolin, säger Björklund.

Folkpartiledaren Jan Björklund höll under eftermiddagen presskonferens i riksdagen om regeringskrisen.

Han var tydlig med vad han anser borde ha hänt då Sverigedemokraterna röstade igenom Alliansens budget i onsdags:

– Om Alliansens budget vinner är det logiskt att Alliansen regererar. Det är inte ett ologiskt resonemang att S och MP hade släppt fram en Alliansregering. Men den typen av överenskommelse är inte Stefan Löfven intresserad av, han är bara intresserad av överenskommelser som han själv leder. Vi släppte fram dem efter valet men nu vann vår budget och de vill inte släppa fram oss.

"Rensa öronen"

Enligt Björklund, så sa utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) på mötet mellan Alliansledarna och de rödgröna i tisdags kväll att det logiska vore att Alliansen tar över regeringsmakten när nu deras budget gått igenom.

– Det var inget som fick stöd från några andra på den rödgröna sidan, men han sade det. Och det är klart att hade de varit beredda till det, så hade Sverige haft en Alliansregering i dag, framröstad av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, säger Björklund.

Gustav Fridolin avfärdar Björklunds påstående:

– Han skulle nog behöva rensa öronen. Det skulle ju innebära att vi skulle släppa fram en Alliansregering med Sverigedemokraterna som regeringsunderlag. En sådan regering kommer aldrig, aldrig att släppas fram utan en fajt. Det är därför vi utlyst extraval, säger han.

"Folkpartiledaren hoppade till"

Enligt Gustav Fridolin ställde han en fråga till Björklund under mötet i tisdags.

– Jag sa: Om ni nu får igenom er budget med Sverigedemokraternas stöd och det är logiskt att bilda regering, hur ska ni klara att regera när Sverigedemokraterna säger att de även kommer fälla en Alliansregerings budget. Då hoppade folkpartiledaren till och ställde snabbt motfrågan "Jaha, så du tycker det är logiskt att vi bildar regering?".

Gustav Fridolin anser att Jan Björklund försöker blanda bort korten och undvika en diskussion om att Alliansen skulle kunna tänka sig att bilda regering med SD som regeringsunderlag.

– Det har blivit uppenbart de här dagarna att Alliansen skulle kunna tänka sig att svara ja om man fått frågan av talmannen och i så fall bilda regering med Sverigedemokraterna som regeringsunderlag. Jag tvivlar på att det är något som Folkpartiets medlemmar står bakom. Det var precis det som Fredrik Reinfeldt vägrade göra på valnatten och det var därför han avgick. Hans löfte var uppenbarligen inte Jan Björklunds, säger Fridolin.

Björklund: Märklig kommentar

Jan Björklund svarar i ett sms till Aftonbladet:

– Märklig kommentar av Fridolin. Om S och MP släpper fram en Alliansregering är den ju inte beroende av SD. Då blir det ett blocköverskridande samarbete.

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, kommenterade ordkriget för TV4-Nyheterna:

– Som pajkastning hela veckan, kanske, sa hon till programmet.

Under pressträffen sa Björklund att det är omöjligt för allianspartierna att samarbeta med Socialdemokraterna så länge S samarbetar med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

– Huvudproblemet varför inte samförstånd mellan blocken har kunnat genomföras är att Löfven valt att låsa in sig i vänsterburen. Han valde dels att bilda regering med MP vilket han inte hade behövt göra, men fortsätter även samarbetet inför extra valet.

”Tvingas bryta överenskommelser”

Enligt Björklund gör samarbetet mellan S, MP och V att S tvingas bryta en rad överenskommelser som redan genomförts.

Han räknar upp:

friskoleöverenskommelsen, där regeringen föreslagit att införa ett kommunalt veto,

pensionsöverenskommelsen, som S "beter sig som om de ägde" och "ensidigt plockat in MP",

infrastrukturbesluten om Bromma flygplats, "som riksdagen beslutat ge tillstånd till 2038, men det struntar man i" och Förbifart Stockholm som S tidigare drivit och stött.

energiöverenskommelsen. "Det finns ingen. Löfven kunde inte räcka upp rött eller grönt kort om kärnkraften inför valet för han ville ha en överenskommelse. Men direkt gör de upp med MP".

Apropå det stående hotet från SD som vill fälla varje regering som verkar för ökad invandring svarar Björklund att någon förändring i migrationsöverenskommelsen.

– Det finns en enighet i den överenskommelse som nu ligger och det krävs en enighet för att göra förändringar i den.

”Han har telefonnumret”

Björklund menar att det är falskt av Löfven att säga att han inte hade någon annan utväg än att utlysa extraval.

– Det menar han inte när han säger. Det fanns andra utvägar.

Ändå överväger han inte misstroendevotum mot Löfven.

– Det är klart att en Alliansregering med starkare mandat har större chans att lättare styra Sverige.

– Det rödgröna haveriet bedömer vi inte får stöd av väljarkåren.

På frågor från journalisterna om varför Björklund inte nu, redan innan extra valet, vill försöka få till överenskommelser, svarar Björklund:

– Vill han kasta ut V och MP har han telefonnnumret.

ARTIKELN HANDLAR OM