Obama manar till lugn efter dödskjutning

1 av 5
NYHETER

Michael Brown, 18, sköts ihjäl i baksätet på en polisbil.

Nu skakas USA av våldsamma protester.

– Vi ska trösta och prata med varandra på ett sätt som läker, inte på ett sätt som skadar, säger president Barack Obama.

18-årige Michael Brown skulle börja plugga på universitet den här veckan.

I helgen sköts han till döds i baksätet på en polisbil.

Enligt polisen dog han när han slogs med en polisman om dennes pistol.

Den lokala polisen i Ferguson, Missouri, vill inte säga varför Michael Brown satt i polisbilen men uppger att ett skott avfyrades i fordonet. Och att polismannen sköt fler skott samtidigt som han lämnade bilen, skriver Reuters.

Men vittnen säger att 18-åringen höll upp sina händer och gav upp när han sköts ihjäl.

Tårgas och gummikulor

De uppsträckta händerna har nu blivit en symbol för protesterna som sköljt över USA efter dödsskjutningen. På många håll har demonstrationerna som krävt svar på vad som hände Michael Brown blivit våldsamma.

Fergusons svarta invånare anklagar den till största delen vita poliskåren för att trakassera dem, och att det är bakgrunden till 18-åringens död.

Polismannen som sköt Michael Brown har tagits ur tjänst under den pågående internutredningen. Polisen har inte offentliggjort hans namn, något som brukar göras inom två dagar och mött stark kritik.

– Det här skapar inte förtroende hos allmänheten, det här är inte transparens, säger advokaten Benjamin Crump som företräder familjen Brown, enligt CNN.

I staden motade polisen tillbaka demonstranter med tårgas och gummikulor när gårdagskvällens protester för andra dagen i rad spårade ur i våld.

”Vi måste göra det rätt”

Nu manar president Barack Obama till lugn.

– Vi ska trösta och prata med varandra på ett sätt som läker, inte på ett sätt som skadar. Det och våra böner är vad Michael, hans familj och vårt samhälle förtjänar, säger presidenten enligt Washington Post.

Obama lovade också en utredning av dödsskjutningen.

18-åringens pappa kräver rättvisa för sin son – utan våld.

– Jag vill att vi alla enas och gör det här på rätt sätt, säger han under en minnesgudstjänst, skriver Reuters.