Experten: Det kommer inte att bli lugnt i Irak på länge

NYHETER

USA bombar för att hjälpa de strandsatta jezidierna på bergen – inte för att stanna en längre tid.

– Några markstyrkor kommer det inte att bli tal om, säger Irak-experten Jan Hallenberg.

I helgen inledde amerikanska stridsflygplan och drönare luftattacker mot terroristorganisationen IS:s baser i Irak. Enligt Försvarshögskolans Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap och expert på USA och Irak, så har amerikanerna två mål i landet.

– Det amerikanarna i första hand vill är att stoppa IS:s framfart mot Kurdistan och Erbil. Sedan vill USA hjälpa jezidierna som är strandsatta på berget efter bästa förmåga, säger han.

Vad skulle hända om Erbil intas?

– Då skulle det gå en chockvåg i hela regionen och sedan i hela Irak.

Vad händer när USA genomfört dessa mål?

– Jag tror inte att USA kommer att göra så mycket mer på egen hand. Det är frågan om FN kan komma dit men det lär dröja ett tag. Några amerikanska markstyrkor kommer det inte att bli tal om, det har Obama sagt.

Varför ingriper inte FN?

– Det finns förutsättningar för att de griper in på något sätt, men det beror lite på om ryssarna är samarbetsvilliga eller om de vill hämnas på väst på grund av Ukraina. Men den humanitära katastrofen är potentiellt så stor så att det borde finnas möjlighet att de i alla fall lägger ner sin röst.

Vad ska kunna stoppa IS framfart?

– Det krävs en samlingsregering i Irak och att både kurder, sunni-araber och shia-araber samlas kring den gemensamma uppgiften att rädda Irak. Då finns det bättre förutsättningar för att de här styrkorna verkligen kan slåss tillsammans.

Varför har inte detta hänt tidigare?

– I dag krigar militären för en sekertistisk premiärminister som tillsätter sina kompisar som generaler och sparkar alla andra. Det går ju inte. Det som händer nu är ett resultat av en katastrofal utveckling som Irak har haft de senaste åren.

Tror du att det kan bli lugnt i regionen inom en snar framtid?

– Nej, katastrofen med Iraks sönderfall kanske kan förhindras men lugnt kommer det inte bli.