Regeringskrisen 2014

"Uppgörelsen inte odemokratisk"

Av: 

Sebastian Hagberg

NYHETER

Regeringens och Alliansens överenskommelse innebär att det inte blir något extraval.

Är det odemokratiskt? Vilken budget gäller? Kommer Alliansen hålla ihop?

Statsvetaren Jonas Hinnfors svarade på läsarnas frågor i en chatt på Aftonbladet.se.

Hur reagerar väljarna?

Jonas Hinnfors tror att det finns en risk att väljarna överlag uppfattar uppgörelsen som otydlig men att väljarna ändå uppskattar att politik börjar handla om sakfrågorna igen.

– Överenskommelsen i sig kan nog verka teknisk och oklar för många väljare. Viktigare är nog trots allt den sakpolitik som nu successivt kommer att ta över partiernas opinionsbildning.

Är detta demokratiskt?

Flera läsare hörde av sig och tyckte att uppgörelsens enda syfte var att utestänga Sverigedemokraterna, och att den därmed var odemokratisk.

– En uppgörelse av det här slaget är inte odemokratisk. Partierna är fria att rösta ja/nej/avstå vid omröstningar i riksdagen. Uppgörelsen innebär att partierna deklarerar hur de kommer att göra - tex avstå vid vissa omröstningar, var Jonas Hinnfors svar.

Vilken budget gäller?

– Alliansens budget gäller 2015, men vårbudgeten kan innehålla justeringar. Ny huvudbudget från regeringen kommer - om uppgörelsen håller - att gälla från 1/1 2016, säger Jonas Hinnfors.

Överlever Alliansen?

Jonas Hinnfors tror att allianspartierna kommer att vara självständigare framöver.

– Hade det blivit val 2015 hade nog samarbetet fortsatt ett bra tag till. Nu talar istället mycket för friare samarbete framöver. Om partierna klarar sig utan djupare splittring kan de nog dock komma att samarbeta igen 2018, säger Jonas Hinnfors.

Varför regerar inte Alliansen?

Eftersom S och MP är mindre än Alliansen, och V inte är en del av uppgörelsen, tyckte flera läsare att det var märkligt att Alliansen inte tar regeringsmakten. Jonas Hinnfors menar att det fortfarande finns en del oklarheter med överenskommelsen.

–  Block och "största partikonstellation" är fortfarande dunkla delar i överenskommelsen. På presskonferensen nämndes flera gånger att "regeringen" skulle få igenom budget - dvs MP/S medan "partikonstellation" rimligen inbegriper även V. Vi får helt enkelt avvakta och se om preciseringar följer, säger han.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringskrisen 2014