Carl Philips och Sofias bröllop

Så drillas vår nästa prinsessa

Av: 

Ida Persson

NYHETER

Sofia Hellqvist har redan fått tillträde till de kungliga salongerna.

Nu ligger hon i hårdträning för att bli Sveriges nästa prinsessa.

– Att bli prinsens fru och företräda Sverige är ett stort ansvar. Ingenting blir privat längre, säger hovexperten Roger Lundgren.

Att gifta in sig i kungafamiljen är inget lätt jobb. Fråga prins Daniel. Det tog tio år innan gymkillen från Ockelbo blev accepterad.

Tidningen Resumé skrev om hur Daniel Westling smugglades in via bakvägen på pr-byrån JKL:s kontor för att delta i mediekurser inför bröllopet 2010. Prinsskolan tog sju år.

Nu är det Sofia Hellqvists tur.

”Ett stort ansvar”

Den 13 juni gifter hon sig med prins Carl Philip i Slottskyrkan i Stockholm. Efter bröllopet är det upp till kungen om Sofia ska få prinsesstiteln.

– Att bli prinsens fru och företräda Sverige är ett stort ansvar. Ingenting blir privat längre. På gott och ont, säger Roger Lundgren, hovexpert och chefredaktör på Kungliga magasinet.

Förberedelserna inför bröllopet startade redan i september. Inbjudningskort ska postas, klänningen designas och middagsmenyn sättas. Vilka präster som kommer att hålla i vigseln är oklart, men troligt är att hovet tillfrågar överhovpredikanten Lars-Göran Lönnermark som varit delaktig vid både prinsessan Madeleines och kronprinsessan Victorias bröllop.

Bröllopsarrangör är generalmajoren Håkan Pettersson. Det är han som ska se till att ceremonin går som den ska, att paret agerar korrekt och att de har rätt svar när de möter media.

– Förberedelserna går strålande, säger Håkan Pettersson, som inte vill ge några detaljer om ceremonin.

”Gått otroligt fort”

Sofia Hellqvist jobbade tidigare som modell – när hon var 20 år röstades hon fram till Miss Slitz – och hon deltog i dokusåpan ”Paradise Hotel” 2005. ”Världens sämsta dokusåpadeltagare” kallades hon senare av vinnaren Jackie Ferm. Hon var för snäll och tystlåten, menade hon.

Efter ”Paradise Hotel” flyttade Sofia till New York och började jobba som yogalärare.

2010 dök hon upp i strålkastarljuset igen när det avslöjades att hon var prins Carl Philips flickvän.

Fyra några år senare stod paret utanför slottet och tillkännagav sin förlovning.

Sedan dess har Sofia fått delta vid flera officiella uppdrag med kungahuset.

Den 18 november närvarade hon vid kungaparets årliga representationsmiddag – ett historiskt tillfälle som räknas som Sofias första officiella jobbuppdrag med fästmannen vid sin sida.

– Man kan säga att Daniel krattat vägen för Sofia lite grann. Det har gått otroligt fort för henne att komma in i familjen, säger Johanna Lejon, journalist och modeexpert på Svensk Damtidning.

Mycket omtyckt

Som Aftonbladet tidigare rapporterat sattes Sofia i prinsesskola redan 2011. Det var i samband med att Sofia och prinsen blev sambos på Djurgården som samtal inleddes med medlemmar av hovet.

En av de viktigaste mentorerna för Sofia är affärskvinnan Barbro Ehnbom som bland annat grundat Female Economist of the year. Sofia är en del av hennes nätverk BBB (Barbro’s Best Brightest) där unga ambitiösa tjejer kan ta del av Barbros svenska och internationella affärskontakter.

Andra ovärderliga läromästare för den kommande prinsessan är kronprinsessan Victoria, drottning Silvia och prinsessan Christina. Även hovdamen Alice Trolle-Wachtmeister räknas som en av nyckelpersonerna i Sofias prinsesskolning.

– Hon är mycket omtyckt i kungafamiljen och har redan en mycket nära relation till många i kungahuset. Det är väldigt betydelsefullt. Visst är det vissa vett- och etikettregler som hon måste lära sig. Men hovet har ju personal till sådant. Jag är övertygad om att hon kommer att lösa prinsessrollen lysande, säger Roger Lundgren.

Men hon blir inte heltidsprinsessa. Sofia Hellqvist är sedan 2010 engagerad i välgörenhetsprojektet Project Playground. Tillsammans med vännen Frida Vesterberg driver hon flera aktivitetscenter för utsatta barn i Sydafrika, ett arbete som hon planerar att fortsätta med.

– Det är ju ett arbete som passar en prinsessa väldigt bra. Men självklart kommer hon inte att hinna med så mycket som förr. Hon kommer att få göra vissa omprioriteringar, säger Roger Lundgren.

”Klassisk i sin stil”

När hon inte drillas i uppförande blir Sofia Hellqvist tillsagd vad hon ska ha på sig. Camilla Åstrand har agerat stylist för Sofia Hellqvist vid flera offentliga evenemang. Under förlovningen var det däremot Tina Törnqvist, kronprinsessan Victorias egen kammarjungfru, som stylade henne.

– Hon är mer klassisk i sin stil nu. Det är blusar, skräddade byxor och klassiska snitt. Under ”Paradise Hotel”-tiden bar hon ju jeanskjol och linne. Det händer inte längre, säger Johanna Lejon.

Den 13 juni gör Sofia Hellqvist sitt kanske viktigaste klädval. Allas ögon kommer att vara på den blivande prinsessan – och hennes klänning.

Enligt hovetiketten får hon inte överglänsa Victoria och Daniel, vars ceremoni gick loss på flera miljoner kronor.

– Jag tror inte att klänningen är klar men jag tror att Sofia har bestämt sig. Hon kommer förmodligen att välja nättare siluett än vad Victoria och Madeleine valde. Hennes kjol blir lite smalare. Jag tror på spets och jag hoppas att den blir svensk.

ANNONS

Shoppa härliga reakläder och skor - nu kan du fynda varor till 25% rabatt hos Ellos!

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Carl Philips och Sofias bröllop

Prinsessan Sofia

Prins Carl Philip

Svenska kungahuset