S: "Regeringen har gett upp"

Publicerad 2014-07-24

Riktar skarp kritik mot regeringens jobbpolitik

Allt fler får jobb.

I juni i år hade sysselsättningen ökat med 54 000 personer jämfört med samma månad i fjol. Men antalet som vill ha jobb ökar ännu mer.

Nu rasar S mot regeringen.

Antalet arbetslösa i åldrarna 15-74 år har stigit till 9,2 procent i juni, jämfört med 9,1 procent samma månad i fjol. Det visar icke säsongsrensade siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Eftersom arbetslösheten ofta når sin topp under juni när skolorna precis slutat, finns det också en säsongsrensad arbetslöshetssiffra för föregående månad som ligger på 8,0 procent.

"Siffra som bitit sig fast"

Socialdemokraterna riktar skarp kritik mot den siffran.

– Arbetslösheten har bitit sig fast och det händer ingenting. Det är effekten av en regering som gett upp. Visst blir det en del nya jobb, men arbetsmarknadsministern har inte lämnat en enda proposition om hur arbetslösheten ska bekämpas. Regeringen nöjer sig och det är allvarligt, säger Ylva Johansson, Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson.

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) håller inte med om kritiken.

– Att 54 000 fler har i dag ett jobb att gå till är ingen slump. Jag har dessutom nyligen lagt fram förslag för att de som står utanför arbetsmarknaden lättare ska komma in, säger hon.

Eniga om att mer kan göras

Antalet arbetsföra människor i juni uppgick till 74,5 procent, jämfört med 74,1 procent samma period förra året, en ökning med 63 000 personer. Samtidigt har sysselsättningen ökat från 67,3 procent till 67,6 procent.

Men trots det är Ylva Johansson inte nöjd.

– Vi har klarat oss relativt väl genom krisen och borde kunna göra mer för att bekämpa arbetslösheten. Sverige har goda förutsättningar och skulle kunna ha mycket lägre arbetslöshet med en annan politik.

Elisabeth Svantesson håller med om att det kan göras mer.

– Vi vill att fler ska ha ett jobb att gå till. Men vi måste komma ihåg en sak – det är hos arbetsgivarna jobben växer fram.

Kritisk till Arbetsförmedlingen

Socialdemokraterna riktar kritik mot hur Arbetsförmedlingen fungerar i dag. De vill satsa mer pengar för att förmedlarna ska kunna knyta kontakter med arbetsgivarna i större utsträckning.

– I dag är det många arbetslösa som inte har förtroende för Arbetsförmedlingen. För åtta år sedan fanns det också skäl till kritik - vilket är en av anledningarna till att vi omprövat politiken, säger Ylva Johansson.

Elisabeth Svantesson hänvisar till att hon nyligen tillsatt en ny generaldirektör för myndigheten.

– En generaldirektör ska inte vila sig i form, säger hon.

Följ ämnen i artikeln