Marknadsför SD - utan att veta om det

Publicerad 2014-05-21

Lettisk flicka på omslaget till Sverigedemokraternas principprogram

Bilden i SD:s principprogram.

Hon pryder omslaget till SD:s principprogram – utan att veta om det.

Partiet har inte kontaktat någon av dem som medverkar. 

– Det här är ju royaltyfria bilder. Så det är inte så att vi kan fråga de som förekommer på bilderna, säger Martin Kinnunen, pressansvarig hos SD.

I Sverigedemokraternas principprogram som antogs 2011, och som kom ut i en nytryckt version under 2014, framhålls nationen som den viktigaste, äldsta och mest naturliga mänskliga gemenskapen efter familjen.

"Det bästa för vårt samhälle är att en så stor andel som möjligt av statens medborgare också har en svensk identitet", står det bland annat.

Principprogrammet innehåller också en rad bilder som ska illustrera partiets budskap. 

På omslaget syns exempelvis en blond flicka som leker på en äng.

Lettisk omslagsflicka

Flickan har dock lite med Sverige att göra.

Bilden är en bildbyråbild som är fotograferad av en lettisk fotograf bosatt i Riga - och av allt döma är den också fotograferad i Lettland.

Det är Anders Engström som gått igenom SD:s bilder i sin blogg.

– Jag fick idén när jag fick SD:s utskick inför EU-valet. Jag tyckte bilden på omslaget kändes märklig så jag kollade upp den och såg att det var en bildbyråbild som redan hade använts i en rad sammanhang. Så då började jag titta närmare på deras principiprogram. Och det visade sig vara likadant där, säger Anders Engström.

Han fortsätter:

– Den lilla flickan som är med på omslaget är till exempel dotter till en lettisk fotograf. Jag antar att ingen av de som är med är tillfrågade om att vara med. Vilket kan framstå som lite märkligt då de på ett sätt blir ansiktet utåt för SD:s poltik.  

"Skapat ett fantasiland"

Och så fortsätter det.

SD:s drömbild av Sverige verkar vara länderna i Östeuropa.

Bildbyråbilderna som SD använder är bland annat tagna av fotografer baserade i Ukraina, Ryssland, Serbien, Tyskland, Tjeckien och Polen.

Bilderna har redan använts i en rad andra sammanhang.

– Det här är ju intet ont anande fotografer och modeller som skrivit på kontrakt som låter folk, mot låg ersättning använda deras bilder. På ett sätt är det lite komiskt eftersom det känns som SD skapat ett fantasiland med bilder från hela Europa, säger Anders Engström.

Vill förstärka ett budskap

På Sverigedemokraterna är man medvetna om Engströms granskning.

– Jag har frågat de som jobbar med den grafiska formgivningen och man har konstaterat att vi inte använder oss av den bildbyrån som Engström påstår. Men stämmer att vi använder oss  av olika bildbyråer, säger Martin Kinnunen, pressansvarig hos SD.

– För oss spelar det ingen roll var bilderna kommer ifrån. Syftet är ju att förstärka det budskap vi vill kommunicera. Så det spelar ingen roll om bilderna kommer från Australien eller Estland. Det har ingen relevans för oss. Vi tycker inte att det är ett dugg pinsamt att bilderna har ett annat ursprung.

Är de som medverkar i principprogrammet tillfrågade?

– Vi har bett att man ska gå igenom om man inte får använda de här bilderna till politiskt material. Men någon sådan klausul finns inte. Det här är ju royaltyfria bilder. Så det är inte så att vi kan fråga de som förekommer på bilderna. Det vi har förhålla oss till är de villkor som bildbyråerna ställer upp. Så vi har inte kunnat kontakta någon av dem som förekommer på bilderna.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln