43 FN-soldater bortförda i Syrien

NYHETER

43 FN-observatörer uppges ha tillfångatagits av en beväpnad grupp i Syrien.

De fördes bort under torsdagsmorgonen, enligt AP

Enligt FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har 43 observatörer ur dess fredsbevarande styrkor förts bort från sin position i närheten av Quneitra på Golanhöjderna i Syrien, uppger FN på sin hemsida.

Fler är fast

Ytterligare 81 observatörer uppges vara fast och inte kunna lämna sina positioner, enligt ett uttalande från FN.
I uttalandet är det inte klarlagt vilken grupp det är som tillfångatagit observatörern. Men FN upppger att de ”gör allt vi kan för att de tillfångatagna observatörerna ska släppas fria”, enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt brittiska The Telegraph kan det al-Qaida-kopplade al-Nusrafronten som ligger bakom, skriver tidningen.

Observatörerna ska tillhöra Undof, en observatörsstyrka som sedan 1974 arbetat med att upprätthålla vapenvila mellan israeliska och syriska styrkor vid Golanhöjderna.

Undof hade i juli 1 233 soldater från de sex länderna Fiji, Indien, Irland, Nepal, Nederländerna och Filippinerna, enligt AP.

Inga svenskar fångna

Golan utgör en strategisk platå mellan Israel och Syrien och innefattar viktiga vattenresurser. Den intogs av Israel under sexdagarskriget med de intilliggande arabstaterna 1967 och annekterades i praktiken 1981, vilket andra länder har aldrig erkänt, skriver TT.

Även Sverige har observatörer i området, men alla sju tillhör styrkan Untso.

– Vi har en person på plats i Syrien och han befinner sig i säkerhet, säger Marie Tisäter, informatör på Försvarsmakten, till TT.