Svenska spelmonopolen inför rätta

1 av 2 | Foto: Jerker Ivarsson
Christofer Fjellner, 37, Moderaterna
NYHETER

EU-kommissionen drar det svenska spelmonopolet inför rätta.

Beskedet kom vid lunchtid i dag – och nu öppnar regeringen upp för en lagändring.

– Regeringens avsikt är att påskynda det arbete som bedrivits sedan en längre tid i syfte att hitta ett licenssystem som ska kunna införas i Sverige, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Redan för ett år sedan gav kommissionen Sverige två månader för att förklara reglerna kring onlinespel.

Bakgrunden är att kommissionen anser den svenska lagstiftningen är och har varit inkonsekvent.

”Förändringar i den svenska spellagen för att den ska följa EU-lag har länge aviserats, men aldrig genomförts”, skriver kommissionen i ett pressmeddelande i dag.

Domstolsdragandet görs på två områden, skriver TT. I ett fall om reglerna för sportspel på internet, i det andra om pokerspel på nätet.

”Fyra miljarder skäl”

EU-parlamentarikern Christoffer Fjellner (M) har längre drivit från om att Sverige ska slopa spelmonopolet. Han rasar över Sveriges hållning.

– Nu har EU-kommissionen sagt att enough is enough. Det är pinsamt för Sverige, när det till och med finns majoritet i riksdagen och inget folkligt stöd för att ha ett spelmonopol. Vi kan inte ha det som vi har det nu, att staten sitter på alla stolar. Man kontrollerar, opererar och tjänar pengarna, säger han.

Fjellner fortsätter:

– Spelberoendet på Finansdepartementet verkar vara ett stort problem oavsett vem som styr. Men det är klart, de har ju fyra miljarder skäl att behålla spelmonopolet.

”Avsikt att påskynda”

Svenska spel vill inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till regeringen.

Frågan om den svenska spelregleringen ligger på civilminister Ardalan Shekarabis bord. Han öppnar nu upp för att förändra lagstiftningen.

– Regeringens avsikt är att påskynda det arbete som bedrivits sedan en längre tid i syfte att hitta ett licenssystem som ska kunna införas i Sverige, säger han i ett pressmeddelande från Finansdepartementet.

Men när ett licenssystem kan införas, och hur det kommer att se ut, är inget Ardalan Shekarabi kan ge detaljer om.

– Det har pågått ett arbete för att kartlägga hur andra länder organiserat sitt spelsystem. Det finns redan ett underlag, men det måste utredas väldigt noga. Jag kan inte säga vilken del av spelmarknaden som kan bli aktuellt för ett licenssystem. Men principiellt har vi tagit ställning, säger han till Aftonbladet.