Löfven: Det pågår ingen ubåtsjakt

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

HELSINGFORS. För första gången kommenterar nu statsminister Stefan Löfven den militära operationen i Stockholms skärgård.

Han menade att det nu är viktigt att ta reda på information innan man kan gå vidare.

– Vi vet inte exakt vad det är för någonting och då måste man först ta reda på det innan man kan ha någon ytterligare operation.

Stefan Löfven (S) är nu på på plats på sitt första officiella besök som statsminister. Han reser med regeringsplanet från Bromma. Som traditionen bjuder går det första besöket till Finland och i morgon åker han vidare till de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen.

Kommenterade operationen i Stockholms skärgård

På en gemensam presskonferens efter en gemensam arbetslunch på Villa Bjälbo, finske statsministern Alexanders Stubbs tjänstebostad, kommenterade Löfven för första gången den militära operation som nu pågår i Stockholms skärgård.

– För det första så pågår ingen ubåtsjakt, utan en underrättelseoperation där försvaret har fått tre observationer, två på fredagen och en på söndagen. I akt och mening att ta reda på vad det faktiskt är, det är det första man måste veta, säger Stefan Löfven.

Han menar att det fortfarande är oklart vad det är exakt som har hänt.

– Operationen pågår och det är vad vi vet, vi vet inte exakt vad det är för någonting och då måste man först ta reda på det innan man kan ha någon ytterligare operation. Där är vi nu och det är klart att vi har pratat om det. Jag har informerat Alexander Stubb om vad vi vet och han har självfallet frågat, säger han.

"Fullt förtroende för Försvarsmakten"

Löfven betonade också att han och Stubb inte kommit överens om något gemensamt agerande ännu, men att de haft ett "informationsutbyte". Statsministern beskriver den svenska incidentberedskapen så här:

– Vi har ju precis den operation igång som den Försvarsmakten har dragit igång, vi har kapacitet för den. Det säger också försvaret, att man har den kapacitet som krävs för att fullfölja den här operationen. Vi har fullt förtroende för Försvarsmaktens kapacitet.

Även den finske statsministern Alexander Stubb sa sig ha förtroende både för den svenska incidensberedskapen och också i frågan om informationsutbyte mellan länderna.

– Vi har alltid haft det mycket lätt att till exempel kommunicera med Sverige om vad som pågår, säger han.

Pratade även ungdomsjobb

Enligt vad Aftonbladet erfar ska Löfvens besök också ses ur ljuset av den pågående ryska upptrappningen, något som berör både Sverige och Finland. Utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist har båda redan besökt Finland och nu är det alltså statsministerns tur.

Det är dock inte första utlandsresan som Löfven gjort sedan han tillträdde. Han har två gånger besökt Milano för diskussioner med andra EU-ledare.

Under samtalet med Alexander Stubb har Stefan Löfven också samtalat om ungdomsarbetslöshet, ekonomi samt klimat- och energifrågor. Under besöket träffar Stefan Löfven även presidenten Sauli Niinistö. Där väntas en rad globala frågor samt FN-politik att komma upp.

Publicerad: