Väljarnas dom mot S – en varning

avOlof Svensson

1 av 3

Socialdemokraterna backar - men Miljöpartiet går framåt.

Första mätningen från Aftonbladet/Sverige tycker är en varningssignal för Stefan Löfven, enligt statsvetaren Jonas Hinnfors.

– Man hade kunnat förvänta sig en smekmånad för Socialdemokraterna, säger han.

Sju veckor har gått sedan Stefan Löfven tog hem segern i riksdagsvalet. Nu kommer väljarnas dom över den första tiden vid makten.

I Aftonbladet/Sverige tyckers partisympatiundersökning backar Socialdemokraterna med 0,4 procentenheter. Samtidigt ökar Miljöpartiet med lika mycket.

Trenden går igen i Novus "Svensk väljaropinion" som sammanväger de stora opinionsinstitutens mätningar åt Sveriges Radio. I den backar S från 31 procent till 29,2. Miljöpartiet ökar från 6,9 till 8,5 procent.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, kallar opinionsläget för en varningssignal för Socialdemokraterna.

– Man har fått bort alliansregeringen och fått ihop budgeten. Men väljarkåren belönar inte det än. Man hade kunnat förvänta sig en smekmånad för Socialdemokraterna.

Har tvingats att kompromissa

Hinnfors pekar på att S tvingats kompromissa och skjuta upp viktiga beslut, till exempel om Bromma flygplats och Förbifart Stockholm.

– Det kan beskrivas som att Miljöpartiet har stoppat de sakerna, vilket kan gynna dem.

Stefan Löfvens stora utmaning är nu, menar Hinnfors, att övertyga väljarkåren om att partiet klarar av att sitta i en koalitionsregering.

– Man är i en förhandlingssituation och kan inte göra som man vill - samtidigt finns det en stor önskan bland väljarna att politiken ska ändras ordentligt.

Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare, kallar å andra sidan opinionsläget för "iögonfallande stabilt"- speciellt med tanke på turbulensen vid regeringsbildningen.

– Men med tanke på att Socialdemokraterna har som målsättning att nå 35 procent kan det väcka intern oro. Men där är vi inte ännu. Det här tror jag visar att det är tungt att regera jämfört med att sitta i opposition.

Moderaterna ökar lite

Moderaterna ökar med 0,7 procentenheter i Aftonbladet/Sverige tycker. Kristdemokraterna och Centerpartiet backar med 0,4 respektive 0,2 procentenheter. En förklaring kan enligt Hinnfors och Bjereld vara att de som stödröstade på C och KD i valet nu kommit tillbaka till M.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin är dock inte oroad över mätningarna och säger:

– Det är ännu tidigt i mandatperioden.

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner hoppas att läget är början på en långsiktig utveckling för partiet.

– Det här visar att vi kan växa och bli ännu större till nästa val.

Sverige Tycker / 3 november

Vilket parti skulle du rösta på?

■ ■ ■ Undersökningen är gjord på uppdrag av Sverige Tycker inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre.

Undersökningen omfattar 2742 intervjuer under perioden 15-30 oktober och är genomförd som en webbundersökning. Frågan som ställdes var;

“Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?”

Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?” I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultat et av partisympatierna om det vore val till riksdagen i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM