Sanningen bakom norska terrorlarmet avslöjad

1 av 3 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Norska polisen skärpte sin bevakning på flygplatser och vid gränsövergångar efter terrorhotet.
NYHETER

Den 24 juli gick terrorlarmet i Norge.

Men inget attentat skedde.

Nu avslöjar norska Dagbladet vad det var som hände.

Fyra IS-terrorister var på väg till Norge.

Tidningen Dagbladet har sedan larmet blåstes av jobbat med att försöka få reda på vad som hände. Och nu har de fått bekräftat att det handlade om fyra personer, knutna till Islamiska Staten, som var på väg till Norge för att genomföra ett terrorattentat.

Identiteten känd

Enligt Dagbladet är identiteten på de fyra känd, och de kommer från ett land utanför Mellanöstern.

En vecka före terrorlarmet, den 18 juli, varnades norska myndigheter av utländsk underättelsetjänst om vad som var i görningen.

Informationen bedömdes som trovärdig, skriver Dagbladet.

Enligt tidningen var risken för ett terroristangrepp verkligt, och terroristerna hade planerat ett större attentat i Norge i slutet av juli. 

Men var angreppet skulle ske är fortfarande okänt.

"Spektakulärt"

Men Norge var inte den enda måltavlan - gruppen skulle, enligt Dagbladets källor, även slå till i ett sydeuropeiskt land.

Den information som fanns tydde på att terrorattentaten skulle vara "spektakulära" och skapa "internationell fruktan".

Efter att informationen om det förestående angreppet nådde Norge jobbade myndigheterna dygnet runt. Flera expertteam sattes ihop, och reste även utomlands för att inhämta information.

Alla fakta pekade åt samma håll - ett attentat i Norge var nära förestående.

Gick ut offentligt

Till slut, den 22 juli, larmades därför de norska politikerna - däribland försvarsministern och justitieministern - och flera nyckelpersoner i norska regeringen avbröt omedelbart sina semestrar.

Dagen därpå beslutade regeringens säkerhetsråd, där statsminister Erna Solberg, utrikesministern, försvarsministern, justitieministern och finansministern ingår, att gå ut offentligt med terrorhotet.

Polisen sattes i högsta beredskap. Men det fanns ett stort problem - man visste fortfarande inte när eller var terroristerna skulle slå till - bara att de var på väg till Norge.

Avskräckte

Olika europeiska underättelseorgansiationer hade följt de fyra terroristernas väg - men på flygplatsen i Aten upphörde spåren. Dit kom de i mitten på juli.

Men vart de sedan tog vägen är okänt.

De namn de reste under var falska - och deras verkliga identitet är fortfarande okänd.

Enligt uppgifter till Dagbladet var Norges strategi, att gå ut med terrorlarmet, effektiv - och avskräckte terroristerna.

Men, skriver Dagbladet, terrorhotet mot Norge är inte över - ingen vet var de fyra IS-terroristerna finns.