Här är talmännens kontroversiella förflutna

NYHETER

Statsvetaren: ”Är en ofarlig position”

Björn Söder, Tobias Billström och Urban Ahlin.

Urban Ahlin har anklagats för sexuella trakasserier, Tobias Billström har kritiserats öppet av sin egen regeringschef och Björn Söder har jämfört homosexualitet med pedofili.

När Sveriges nya talmän stegar upp i riksdagens talarstol bär de med sig ett kontroversiellt förflutet.

– Elakt uttryckt kan man tolka det som att man avväpnar Billström politiskt, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Urban Ahlin (S) tar över talmansklubban efter avgående talmannen Per Westerberg (M). Det stod klart efter en omröstning bland riksdagens 349 ledamöter på måndagen.

– Jag är väldigt hedrad över att få bli talman. Jag är en vanlig son till vanliga arbetare i Mariestad, kommer från enkla förhållanden. Då är det ganska hedrande att få bli talman i Sveriges riksdag, sa han under en paus till Aftonbladet.

Urban Ahlin har fram till nu varit Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson och har efter valet setts som en trolig utrikesministerkandidat.

Till Aftonbladet svarar han dock undflyende på frågan om han inte hellre skulle ha velat få en ministerpost i Stefan Löfvens nya regering.

– Det är bra så, säger han.

”Mindre problematiskt som talman”

Statsvetaren Jenny Madestam menar att Urban Ahlins förflutna kan ha legat honom i fatet. 2010 anklagades han för att under en längre tid ha sextrakasserat en kvinna som jobbat för honom i partiet.

Aftonbladet har under måndagen sökt Urban Ahlin för en ny kommentar till anklagelserna.

2010 nekade han till att ha sextrakasserat sin kvinnliga kollega.

– Hon kände sig kränkt men jag har aldrig trakasserat någon sexuellt. Det har aldrig handlat om det. Svaret är nej på detta, sa han till Aftonbladet då.

Även om ord står mot ord säger Jenny Madestam att det alltid är ett problem att ”ha lik av den kalibern i garderoben”.

– Men naturligtvis är det mindre problematiskt om du som talman har blivit anklagad för olika saker än om du är minister och ska fatta beslut å landets räkning. Att vara talman är en opolitisk post, det är inte samma dignitet som att vara förtroendevald eller statsråd, säger hon.

Kritiserades av sin egen partiledare

Till vice talman valdes Tobias Billström (M). Som migrationsminister har han under den senaste mandatperioden gjort flera uppmärksammade uttalanden.

I samband med årets riksdagsval jämförde han Feministiskt initiativ med Sverigedemokraterna i ett inlägg på sin Facebooksida.

”SD och F! representerar bägge mörka, dystra och destruktiva krafter som delar in och delar upp vår befolkning. De måste bekämpas och bemötas i en diskussion som handlar om värderingar”, skrev Billström.

I en omtalad intervju med Dagens Nyheter i fjol ville Billström komplicera bilden av människor som gömmer papperslösa.

– Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50-60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda, sa han.

Ett uttalande som möttes av skarp kritik, bland annat från Billströms egen partiledare, dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt.

– Han har på sistone brustit några gånger och det är försvårande att det har skett vid flera tillfällen, sa Reinfeldt.

”Lämnar alltid avtryck”

Jenny Madestam säger att det i Tobias Billströms fall troligtvis handlar om att Moderaterna velat erbjuda honom en position som kan motsvara den som statsråd.

– Men det är ett opolitiskt uppdrag, så det blir en ofarlig position på så vis. Elakt uttryckt kan man tolka det som att man avväpnar Billström politiskt, säger Madestam.

Tobias Billström själv säger dock att han inte betraktar sig som särskilt kontroversiell.

– Men som politiker gör man alltid avtryck och jag har varit statsråd i åtta år. Om man inte lämnat avtryck har man inte gjort särskilt mycket som statsråd. Det är klart att under de åtta åren så händer det saker. Men jag tycker det är viktigt att man uppträder med den opartiskheten som förväntas när man blir talman, säger han till Aftonbladet.

Till andre vice talman valdes Sverigedemokraternas avgående partisekreterare och gruppledare i riksdagen Björn Söder.

Han har i ett blogginlägg tidigare jämfört homosexualitet med tidelag och pedofili.

– Det är en missuppfattning beroende på att jag skrev väldigt klumpigt. Men jag har redogjort för det vid flera tillfällen, bland annat i en SVT-chatt nu inför valet. Det var kritik för att man drog in barn i det hela och jag förde en filosofisk diskussion kring det. Sedan kunde jag uttryckt mig på ett helt annat sätt, men blogginlägg är ju oftast sådana att man snabbt slänger ut någonting.

”SD vill bryta upp med det gamla”

I en intervju med Sveriges Radio 2009 sa sig Björn Söder även vara öppen för att införa dödsstraff i Sverige.

– Jag följer partilinjen och partier har inte förespråkat dödsstraff sedan 1999 då man tog bort det ur partiprogrammet, säger han nu.

Men du förespråkade det ju 2009.

– Jag har sagt innan att jag haft den personliga uppfattningen, men givetvis har jag i egenskap av partisekreterare följt partilinjen. Det är ingen fråga som aktuell att diskutera, den finns inte på den politiska dagordningen. Det är irrelevant.

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö tror inte att alla Söders kontroversiella uttalanden ligger bakom beslutet att avpolletera honom från hans tidigare uppdrag.

– Uttalandena har varit kända sedan länge. Men jag tror att Söder ändå har varit förknippad med det gamla SD och att partiet vill bryta upp med just det gamla och hitta nya personer på centrala poster, säger Andreas Johansson Heinö.

Till tredje vice talman valdes Miljöpartiets Esabelle Dingizian.