Nyheter

Svenska modellens bild fällde minister

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Den brittiska ministern Brooks Newmark har avgått efter en sexskandal.

Ministern skickade nakenbilder på sig själv efter att ha snärjts i en sexfälla av tidningen Sunday Mirror – som utan tillåtelse använt bilder av svenska modellen Malin Sahlén, 22.

– Jag känner mig chockerad och det är obehagligt att någon använt bilden så utan tillåtelse, säger hon till Aftonbladet.

David Camerons konservativa regering i Storbritannien går just nu igenom en av sina största kriser.

När Brooks Newmark i lördags avgick från posten som Minister for Civil Society, ansvarig för samordning av välgörenhet, var det ännu en hård smäll.

Newmark avgick efter att tidningen Sunday Mirror varit i stånd att publicera uppgifter om hur ministern fallit i en sexfälla.

En manlig frilansjournalist hade utgett sig för att vara ung kvinnlig partimedarbetare för Tories och fått kontakt med Newmark via sociala medier. Kontakten hade övergått till att föras via sms och Brooks Newmark försökte vid upprepade tillfällen få en träff med vad han trodde var en ung kvinna vid namn Sophie Wittams.

Blottade sig

De flörtiga meddelandena dem två emellan ledde även till att Brooks Newmark bjöd in till ett evenemang för organisationen Women2Win, vars syfte är att stärka kvinnors roll i politiken.

Sedan gick det ett steg längre än flörtande.

När frilansreporter, genom täckmanteln Sophie Wittams, skickade bilder till Newmark svarade han med att skicka ”explicita” bilder på sig själv när han ”blottat sig själv iförd pyjamas”, enligt Sunday Mirror.

Bilden som frilansreportern använt kommer från svenska modellen Malin Sahléns Instagramkonto, vilket amerikanska Buzzfeed var först att skriva om.

För Aftonbladet uppger förre Top model-deltagaren att hon inte gett någon tillåtelse till Sunday Mirror att använda hennes bilder.

– Det känns väldigt obehagligt allting. Jag har fått massa mejl, sms och telefonsamtal från olika länder om detta i dag. Det känns overkligt, säger Malin

Bilden är tre år gammal och föreställer Malin Sahlén sittandes sittandes i en säng iförd vitt linne. Hon har tidigare anmält flera falska Facebookkonton där hennes bilder använts, men uppståndelsen efter Sunday Mirrors tilltag gjorde henne chockerad.

Därför vill hon understryka att hon aldrig gett sin tillåtelse till att bilden skulle användas i sexfällan.

– Jag vill inte bli utnyttjad på det här viset och att någon använt min bild så här känns väldigt hemskt, både för mig och de andra som är inblandade i det här.

Parti i kris

Den gifte fembarnspappan Brooks Newmark hade bara varit minister i några månader när han i lördags avgick.

– Jag har ingen annan att skylla än mig själv. Jag har sårat dem som står mig närmast, säger han till BBC News.

För brittiske premiärministern David Cameron kommer sexavslöjandet i allra sämsta tänkbara läge. Samtidigt som Newmark avgått har ännu en parlamentsledamot valt att lämna Tories för att ansluta främlingsfientliga och högerpopulistiska Ukip, som gjorde succé i vårens EU-val.

Mark Reckless blir den andra ledamoten på bara två månader som lämnar Tories för Ukip.

Under söndagen inleddes Tories sista partikonferens innan de allmänna valen som hålls i Storbritannien i maj nästa år och Tories kämpar mot ett sjunkande väljarstöd där många i stället riktar blickarna mot Ukip.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert: