Nya hotet: Torrt och blåsigt väder

1 av 11 | Foto: Här lyfter ett av specialflygplanen på torsdagsmorgonen.
NYHETER

I morse lyfte två av de italienska vattenbombningsplanen för att släppa vatten över det brandhärjade området.

Men nu kommer nya väderhot.

Vinden kommer att tillta och SMHI spår torrt och soligt väder under dagen.

– Vädret är ett gissel, säger Marcus Johansson, pressinformatör vid Länsstyrelsen.

Hoppet för att släcka branden väcktes något under natten då flera regnskurar föll mellan Sala och Norberg.

Brandgator har kunnat skapas i det nordöstra brandområdet och enligt räddningstjänsten har man börjat "ringa in" branden.

– Natten har varit gynnsam. Vi har lyckats hålla våra begränsningslinjer vilket har gjort att vi hindrat branden från att sprida sig ytterligare, säger Marcus Johansson.

Men under morgonen förväntas vinden tillta. Vädret blir torrare och varmare än i går, vilket försvårar arbetet.

”Risk att elden sprider sig”

– Vi ser att vindkantringen riskerar att elden sprider sig. Men vi har förberett med vatten i de områden där risken finns. Vi vill och hoppas kunna bemästra detta.

Det är främst de östra delarna som hotas av spridning. De tilltagande vindarna gör också att röken kan komma att spridas till allt mer avlägsna platser.

– Det är mest svaga vindar på tio metersnivån men längre upp i luften är vindarna starkare. Det gör att den kan ta med sig en del rök till exempelvis Uppsala och Stockholm, säger Sofia Söderström, pressinformatör på SMHI.

Den molnbas som i går hindrade vattenbombningsplanen har lättat och flygplanen förväntas kunna flyga under 14 timmar under dagen.

”Två plan redan uppe”

Vattenbombarna koncentrerar sig inledningsvis på det nordöstra hörnet av brandområdet. Helikoptrarnas vattenbombningsområde har förskjutits för att ge plats åt flygplanen.

– De kommer göra punktinsatser där det behövs, säger Marcus Johansson.

Det är fortfarande oklart hur mycket vatten som kan släppas över området i dag. Under onsdagen var planen bara i luften ett par timmar men hann under den tiden släppa omkring 720 000 liter vatten över branden.

– Två av planen är redan uppe och vi förväntar oss att de ska kunna flyga under hela dagen. Vår målsättning och förhoppning är att få branden under kontroll i dag.

Än är det oklart hur stora skador som branden orsakat. Räddningsledningen hoppas under dagen på att, med hjälp av helikopter, få en bättre överblick på de skador branden orsakat.