Solstorm kan orsaka norrsken i hela landet

Foto: NASA
NYHETER

Jorden är på väg att hamna i blåsväder igen.

En ovanligt kraftig solstorm väntas träffa atmosfären under fredagsdygnet.

Med lite tur kan den orsaka norrsken över hela Sverige.

Efter en magnetisk explosion i solens atmosfär är nu en solstorm på väg mot jorden. Enligt astronomen och solforskaren Dan Kiselman kan den nå fram under natten till fredag eller under fredagen.

Stormen innebär ingen fara för människor, däremot skulle den kunna påverka vissa tekniska system.

– Det kan röra sig om kraftledningar till exempel. Hittills är det dock ingen som tror att det blir någon så där väldigt stark grej, men man vet aldrig riktigt säkert, säger Dan Kiselman.

”Magnetfältet får en smäll”

Mer troligt är att stormen kommer orsaka norrsken betydligt längre söderut än vanligt.

– När stormen dunkar in i jordens magnetfält får det en smäll och börjar fladdra och svänga. Då kan det inuti magnetfältet börja accelerera partiklar, till exempel elektroner, som kan tränga ner nära jordens poler och orsaka norrsken. Ju mer som händer, ju större aktiviteten är, desto längre söderut kan du se norrskenet, säger Dan Kiselman.

Storm på höga latituder

Med lite tur kan ljusfenomenet uppenbara sig även i södra Sverige.

– Ja, om det blir en rejäl storm. Nu (på torsdagskvällen) tittar jag på ett försök till prognos som säger att det om 24 till 48 timmar är 79 procents chans att det kommer att bli en ganska kraftig storm på höga latituder där vi bor. Så man förväntar sig en del norrskensaktivitet, men riktigt säker kan man inte vara förrän man ser det, säger Dan Kiselman.