Cecilia Malmström ny handelskommissionär

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Får leda tunga förhandlingar med USA

Handelskommissionär – det blir Cecilia Malmströms nya roll i EU-kommissionen.

Det står klart efter att ordföranden Jean-Claude Juncker just presenterat sin nya kommission.

Cecilia Malmström.
Foto: Anna Tärnhuvud
Cecilia Malmström.

Som ansvarig för handelsfrågorna hamnar det på Malmströms bord att förhandla med USA om det omstridda TTIP-avtalet, enligt Reuters.

Att folkpartisten Malmström skulle få fortsätta som svensk kommissionär blev känt redan den 31 juli, när regeringen Reinfeldt nominerade henne. Det har dock inte förrän nu varit känt vilka frågor hon kommer att få ägna sin andra period åt.

Föregående period ägnade var hon kommissionär för inrikes frågor, vilket bland annat innefattade de tunga migrations- och asylfrågorna. Under hennes ledning kom bland annat EU:s gemensamma asyllagstiftning kommit på plats.

Ont om kvinnor

Jean-Claude Juncker, kristdemokrat från Luxemburg, valdes av det nya EU-parlamentet till kommissionens ordförande den 15 juli. Han har sedan dess pusslat med att fördela posterna bland de kommissionärer som medlemsländerna under hand har nominerat.

En huvudvärk har varit bristen på kvinnor. Nu består kommissionen av 19 män och nio kvinnor – vilket också var de nedre gräns som parlamentets socialdemokratiska grupp hade krävt. En kommission med färre kvinnor än så skulle de rösta emot, hade de meddelat.

Utfrågning väntar

De nominerade kommissionärerna kommer nu att frågas ut och godkännas av parlamentets respektive kommitté (utskott) innan den nya kommissionen kan börja arbeta. Går allt som planerat är den på plats runt den 1 november.

Publicerad: