SD nära en vågmästarroll

NYHETER

Tre veckor kvar till valdagen. Då får oppositionen egen majoritet men ytterst knapp sådan med totalt 175 mandat.

Samtidigt är Sverigedemokraterna mycket nära en vågmästarroll, enligt senaste Sifo-mätningen.

– Den visar att det är väldigt stor stabilitet i siffrorna, säger statsvetaren Ulf Bjereld.

I mätningen som publiceras i Svenska Dagbladet är både Centerpartiet (5,5 procent) och Kristdemokraterna (4,3 procent) över fyraprocentsspärren och skulle få platser i riksdagen, vilket skulle ge totalt 138 mandat för Alliansen.

För oppositionen är det liknande siffror från föregående vecka, Socialdemokraterna får 30,9 procent, Vänsterpartiet 7,5, och Miljöpartiet backar något till 10,3. Fredrik Reinfeldt och Moderaterna får samtidigt 22,2 procent jämfört med 24,6 föregående vecka.

Inga spår

– Det indikerar att den senaste veckans turbulenta diskussion om flyktingmottagandet och regeringsfrågan inte har satt några spår i opinionen. Det har funnits spekulation om att Moderaterna skulle förlora väljare till Sverigedemokraterna men någon sådan väljarström syns inte, säger statsvetarprofessorn och socialdemokraten Ulf Bjereld.

Gapet mellan de båda blocken är i undersökningen 10,7 procentenheter. Sverigedemokraterna är därmed ytterst nära att få en vågmästarroll tack vare sina 10,1 procent, en fördubbling jämfört med valresultatet 2010.

– Allt tyder ju på att de rödgröna blir större än Alliansen. Det skulle krävas ett smärre mirakel för att något annorlunda ska ske. Däremot är det väldigt osäkert om SD får en vågmästarställning eller inte. Den frågan kommer intresset rikta sig kring inför valet, säger Bjereld.

FI utanför

TT: Vad betyder det här för resten av valrörelsen?

– Jag tror att om siffrorna håller i sig de närmaste veckorna kommer Stefan Löfvén att vädja till väljare att ge honom starkt mandat och inte ge SD en vågmästarställning och försöka locka över borgerliga väljare som är nära mitten men absolut inte vill att Sverigedemokraterna ska få den rollen.

Samtidigt klarar Feministiskt initiativ inte fyraprocentsspärren utan får 2,3 procent. Mätningen visar inte på några statistiska säkra förändringar sedan förra veckan.

TT