SMHI uppgraderar sin varning

1 av 13
NYHETER

De senaste dagarnas kraftiga regnande i Halland har lett till stora problem med översvämningar.

SMHI uppgraderar nu sin varning till klass 3.

I Getinge norr om Halmstad bedömer räddningstjänsten att det är katastrofläge.

Hemvärnet har kallats in och ska hjälpa till med att bygga vattenbarriärer med hjälp av sandsäckar, rapporterar P4 Halland.

Under morgonen kommer personal från räddningstjänsten att tillsammans med Laholmsbuktens VA åka runt i Getinge för att väcka människor så att de kan rädda bilar och egendom undan vattnet. Bilister varnas också för att flera vägar står under vatten.

Översvämningarna beror främst på att regnvattnet inte hinner rinna undan. De stora åarna svämmar dock inte över.

Skola har stängt

I Getinge har skolan stängt på grund av översvämningarna. Gatan där skolan ligger håller på att fyllas av vatten. Två transformatorstationer hotas också av översvämningen och räddningstjänsten arbetar nu med att bygga skyddsvallar.

– Det här påverkar hela samhället. Vi har en allvarlig situation i Getinge där vi har fått in väldigt mycket vatten, det har regnat extremt mycket under ett par dagar och de här små vattendragen svämmar över samtidigt som tillrinning från den kuperade terrängen fyller på, säger Magnus Eriksson, stabschef vid räddningstjänsten i Halmstad.

Klass 1-varning

SMHI utfärdade sent på måndagskvällen en klass 1-varning för rikligt regn för norra delarna av Halland.

– Där kan det komma upp mot totalt 35 millimeter, berättar Lovisa Andersson, meteorolog vid SMHI.

Varningen gäller för hela tisdagsdygnet. Väderprognosen för de närmaste dagarna är att det kan bli regnskurar i det översvämningsdrabbade området.

– Det sker ingen stor förändring i väderläget, det är fortsatt svalt och ostadigt med skurar som kan leta sig in i det här området också.

Hundratals strömlösa

Eon har just nu cirka 700 strömlösa kunder som en följd av översvämningarna i Getinge.

– Såvida inget oväntat uppstår av typen nya kraftiga regn eller tekniska problem räknar vi att de ska ha strömmen tillbaka före lunch, säger Jakob Holmström, pressinformatör på Eon.

Eon har två transformatorstationer i området där vatten redan har trängt in i några fack och orsakat kortslutning.

– Vi jobbar nu tillsammans med räddningstjänsten för att bygga vallar och sedan pumpa ut vatten. Det här är ett prioriterat ärende för oss och för räddningstjänsten, säger Jakob Holmström.

”Fruktansvärt mycket vatten”

– Flera vägar i samhället är totalt översvämmade. Jag ser en bil som är nästan helt under vatten, det är bara bakluckan som sticker upp, berättar Anders Andersson, TT:s utsända fotograf i Getinge.

– Det är fruktansvärt mycket vatten, ån som rinner genom Getinge är helt översvämmad, det går inte att se var flodfåran är. Jag skulle tro att vattnet sträcker sig hundra meter utöver sitt vanliga flöde.

Men det är trots detta ingen panikstämning, berättar han – människor är ute och fotograferar.

TT