Vill isolera ryskt internet från omvärlden

Av: Ida Persson

Publicerad:
Vladimir Putin.
Vladimir Putin.

Putin vill behålla internet - men bara om det är ryskt.

Säkerhetsrådet diskuterar möjligheten att isolera den ryska webben från internationella hemsidor under krissituationer, skriver Moscow Times.

Tanken är att isolera det ryska segmentet av internet, RuNet, från det internationella nätet. Isoleringen ska kunna sättas in i tider av kris, exempelvis vid militära hot eller större demonstrationer. Förslaget sägs bero på det EU:s och USA:s "oförutsägbara beteende".

– Vi måste tänka på hur vi kan försäkra vår nationella säkerhet, sa talesmannen för Kreml, Dmitry Peskov, på fredagen, enligt Moscow Times.

Enligt tidningen Vedomosti har säkerhetsrådet träffat Vladimir Putin för att utvärdera RuNets skydd mot hot utifrån.

”Skilj ryska nätet från fria webben”

Källor inom it-industrin uppger att rådet bedömer RuNet som sårbart inför utländska attacker och att säkerheten måste höjas. Det mest radikala förslaget för att öka säkerheten är att avskilja det ryska nätet från den fria webben. Enligt Vedemosti kan begränsningarna komma att sättas in under våren 2015.

Förslaget är ett av många försök att begränsa internet-användandet för ryska medborgare och ses som ett steg mot att skapa ett styrt internet under total kontroll av myndigheterna.

Ett tidigare lagförslag, som godkändes av Rysslands underhus, kräver obligatorisk registrering för alla som använder offentliga Wi-fi-nät och bloggare med över 3 000 läsare per dag. Bloggarna måste också, enligt lagen, förhålla sig samma regler som för stora medier och kan inte vara anonyma. Human Rights Watch-aktivisten Hug Williamson kallade lagförslaget "drakonisk" och "ännu en milstolpe i Rysslands obevekliga nedmontering av ytrrandefriheten", skriver BBC.

Sociala medier och Google kan drabbas

Enligt lagförslaget måste alla sajter som hanterar uppgifter om ryska medborgare förvara dem på servrar placerade i Ryssland - vilket kan innebära att sajter som Facebook, Twitter och Google kan stängas ned i september 2016 om de inte följer kraven.

– De vill ha tillbaka hela järnridån, med allting skrivet på papper, som i Sovjet. Det känns som att duman vill låsa in oss i en pansarcell för att skydda oss, men utan att fråga om vi behöver det, sa Vladimir Kantorovitj, vice ordförande för en lobbyorganisation för ryska researrangörer, till AFP i juli.

Putin har flera gånger poängterat att han är skeptisk till internet, bland annat genom att kalla det "ett CIA-projekt".

Publicerad: