Arnholm ny partisekreterare för FP

Foto: Maria Arnholm.
NYHETER

Folkpartiet har utsett en ny partisekreterare.

Det blir Maria Arnholm, tidigare jämställdhetsminister i Alliansregeringen.

– Maria kombinerar modernitet och erfarenhet i politiken, säger Jan Björklund vid en pressträff.

Folkpartiets partiledare Jan Björklund kallade idag till en presskonferens i riksdagen för att presentera vem som blir ny partisekreterare i partiet.

Vid 13-tiden berättade han att det blir Maria Arnholm, tidigare jämställdhetsminister i Alliansregeringen, som tar över efter Nina Larsson.

– Maria kombinerar modernitet och erfarenhet i politiken. Vår uppgift är att arbeta för att FP återkommer i regeringsställning 2018. Jag tror att Maria är helt rätt person för att leda denna förnyelse, säger Jan Björklund.

Maria Arnholm pratar om att hon har tre stora uppgifter som partisekreterare.

– Jag vill använda mina erfarenheter för att vara med och gå i opposition. Vi ska ha ett regeringsalternativ 2018. Vi ska utveckla liberala idéer, de är hotade inte bara i Sverige utan också i Europa.

Föryngra partiet

Hon fortsätter:

– Jag har varit med och arbetat i jämställdhetspolitiken, det finns mycket kvar där att göra.

Och den tredje uppgiften:

– En tredje stor uppgift är att föryngra Folkpartiet, och bredda det. Det finns så mycket gott i mitt kära folkparti som jag vill ska få ta plats i det nya opinionslandskapet, säger Arnholm.

Folkpartiet kommer att vara ett parti i opposition, säger Jan Björklund sedan. Ett besked som delvis är riktat till Stefan Löfven (S) som sträckt ut en hand om samarbete när han håller på att bilda regering.

– Sverige kommer att behöva en stark opposition. Det är ett väldigt tydligt valutslag, de rödgröna får ta över. Det är väljarnas besked. Vi går i opposition. För FP:s del är det inte aktuellt att vara regeringsstöd, däremot kan vi samarbeta i riksdagen.

Han pratar vidare om energifrågan, där Löfven tidigare sagt att han gärna samarbetar med FP.

– Vi behöver en långsiktig energiöverenskommelse. Mona Sahlin sade nej till kärnkraft, därför blev det inget. Nu har det gått några år, och vi har nya ledare. Jag tycker vi ska försöka med en ny energiöverenskommelse. Men vi är inte beredda att gå med i en överenskommelse som stänger ner kärnkraftverk, säger han.

Tänker sitta kvar

FP är också berett att sträcka ut en hjälpande hand vad gäller Förbifart Stockholm och Bromma flygplats, där S och MP tycker olika.

– Energipolitiken, Förbifart Stockholm och Bromma flygplats, det är tre frågor där jag är beredd att sträcka ut handen. Jag tror att det är viktigt för Sverige, säger Jan Björklund.

Partiledaren får frågan av pressen om han kommer att sitta kvar, trots att FP backade i senaste valet.

– Jag är helt beredd att ta fortsatt ansvar att leda FP. Jag fick i går brett stöd i FP:s ledning för detta, säger han.

På frågan om Folkpartiet tänker bryta ut frågor i budgeten som en S-ledd regering kan komma att lägga svarar Björklund som M:s gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, gjorde tidigare, att Alliansen kommer att lägga fram sin egen budget:

– Vi lägger fram våra förslag, om den får stöd av SD så får den det.

ARTIKELN HANDLAR OM