Detta har hänt: Krisen i Akademien

avTT

Krisen i Svenska Akademien, som nu pågått i nästan ett år, har många ingredienser. De senaste månaderna har bland annat innehållit avhopp, påhopp, prisstopp och en våldtäktsdom. Avhopparnas stolar fylls nu sakta på, senast i dag av en litteraturprofessor från Göteborg.

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner. I juni åtalas han dock för två fall av våldtäkt.

En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar sina stolar.

Horace Engdahl skriver i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar.

Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna sin plats på egen begäran.

Den 20 april

meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter. Den 27 april meddelar Ekobrottsmyndigheten att en förundersökning inletts.

Den 28 april

meddelar även Sara Stridsberg att hon lämnar Akademien.

Den 4 maj

meddelar Akademien att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

Den 7 maj

beviljades Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman utträde.

Den 22 maj

kräver Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att Horace Engdahl lämnar Svenska Akademien. I utbyte är de beredda att "bistå med återuppbyggnaden".

Den 23 maj

uttalar sig hovet, via informationschefen Margareta Thorgren, till SVT och slår fast att det krävs tolv ledamöter för nyinval.

Den 12 juni

åtalas den så kallade kulturprofilen för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.

Den 31 augusti

meddelar Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att de kan tänka sig att "möjligen" delta i invalen av nya ledamöter.

Den 6 september

höll Akademien sitt första ordinarie sammanträde för höstsäsongen. Man antog då en ny stadgekommentar som ska göra det möjligt att tillämpa de gamla stadgarna från 1786 på ett mer modernt sätt.

Den 24 september

beslutade Stockholms tingsrätt att häkta kulturprofilen på sannolika skäl misstänkt för ett fall av våldtäkt.

Den 1 oktober

dömdes den så kallade kulturprofilen till två års fängelse för ett fall av våldtäkt.

Den 5 oktober

väljs Jila Mossaed och Eric M Runesson in som nya ledamöter i Akademien.

Den 19 oktober

väljs Mats Malm, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, in som ny ledamot i Akademien.

PODD Krisen i Svenska Akademien

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Martin Agaard, tf kulturchef på Aftonbladet, om Svenska Akademien och Nobelpriset i litteratur.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ARTIKELN HANDLAR OM

Våldtäkt