EU

Kungaparet i EU: Oron känns över brexit

avTT

Foto: Wiktor Nummelin/TT
Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf visas runt i EU-parlamentets plenisal i Bryssel av svenska guiden Pernilla Jourde.

Osäkerheten över brexit märks även när kungaparet är på besök i EU.

Kanske kan ett samtal till kollegorna i Buckingham Palace hjälpa till.

Brexit, kommande EU-val och klimatet har varit några av ämnena när kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia ägnat två dagar åt ett rejält studiebesök i EU.

Senast paret gjorde en liknande visit var i början av 2000-talet.

– Nu har det gått ett antal år och det är verkligen på tiden att vi är tillbaka. Det har ju hänt väldigt mycket sedan dess – både positivt och mindre positivt. Men det var väldigt roligt att vara här och lyssna och besöka de olika institutionerna, säger kungen till TT efter besöket.

På onsdagens program stod bland besök i EU-parlamentet och samtal med de svenska ledamöterna.

– Grundtonen är att de gör nytta och att de får fram sina olika budskap på ett bra sätt, säger kungen.

– De var ju väldigt nöjda också, att de har lyckats i många frågor för att få konsensus och påverka – inte bara för EU utan för Sverige som medlem. Och det var viktigt, säger drottningen.

Ringa London?

Kungaparet träffade även EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier. Både där och i samtalen med de svenska ledamöterna kändes osäkerheten av kring det kommande brittiska utträdet ur EU.

– Jo, det var en underton överallt, en stor oro. Framför allt är det en oro för att man inte vet åt vilket håll det bär. Alla var väldigt osäkra, konstaterar kungen i Bryssel.

TT: Men det är inget som kungaparet har haft egna kontakter med det brittiska kungahuset om?

– Nej, men det är nästan så att man vill ringa och höra om hur de ser på situationen, skrattar kungen.

– Det vore ju ganska naturligt egentligen, men det har inte blivit så. Men det är fortfarande tid kvar.

Hyllar Thunberg

EU:s klimatarbete fick mindre utrymme än planerat vid studiebesöket, eftersom den ansvarige EU-kommissionären Miguel Arias Cañete fick ställa in i sista stund på grund av njursten.

Drottningen passar ändå på att berömma det klimatengagemang som exempelvis den svenska skoleleven Greta Thunberg visat.

– Det är fantastiskt att så unga människor inte bara kan engagera sig, utan också engagera så många andra över hela världen. Hon var ju här förra veckan. Det är viktigt, säger drottningen i Bryssel.

ARTIKELN HANDLAR OM

EU

Brexit