Fick blodförgiftning – anmäler SOS efter bemötandet

avClaes Olsson

Hon insjuknade hastigt i blodförgiftning och höll på att svimma av smärtan. Trots det allvarliga tillståndet tog det tre samtal till 112 och över en timme innan hon fick hjälp. Nu väljer Rebecca Amiri, 37, att anmäla SOS, rapporterar GT.

– Han sa att det finns hjärtsjuka barn som är på väg att dö och frågade spydigt om jag skulle prioriteras före dem, säger Rebecca Amiri, 37.

Hon är starkt kritisk till det bemötande hon fick av operatören på SOS Alarm när hon var i akut behov av en ambulans till sin lägenhet i Göteborg för drygt ett år sedan.

Smärtan i magen som drabbade henne var så stark att hon höll på att svimma. Rebecca lyckades sätta sig i soffan och ringa efter hjälp, skriver GT.

– Jag ringde pappa och han hörde direkt att jag var väldigt svag. Han sa att jag skulle ringa 112 direkt, säger hon till Aftonbladet.

1 av 6 | Foto: Privat
Det dröjde en timme från första samtalet innan ambulansen kom.

Ringde SOS igen

Vid första samtalet ska hon ha fått höra att en ambulans var på väg. Efter 20 minuter kom hennes pappa till lägenheten, men någon ambulans var fortfarande inte där. Rebecca ringde 112 igen.

– Då svarade en annan operatör. Han verkade tycka att jag var hysterisk och sa att det finns patienter som är mycket mer akuta. Det var som att han ville ge mig dåligt samvete för att jag behövde hjälp. Jag skrek för att det gjorde så ont men han svarade bara att man inte kan dö av smärta.

Efter ytterligare 20 minuter bestämde sig Rebeccas pappa för att försöka köra in henne till akuten själv. Bommar på gården gjorde det hela problematiskt, men Rebecca ringde ändå 112 en tredje gång för att berätta att de skulle försöka ta sig in själva. En operatör svarade.

– Märkligt nog så sa hon att jag verkligen inte skulle åka in själv. Det var viktigt att jag skulle kunna få vård under färden. Det var konstigt att hennes bedömning var raka motsatsen, hon prioriterade upp mitt ärende direkt.

Kort därefter var ambulansen på plats, drygt en timme efter första samtalet. Då var Rebecca kallsvettig och skakade. På sjukhuset kunde man konstatera att hon led av en allvarlig blodförgiftning efter att en cysta på äggstocken spruckit. Vid operationen tömde de hennes buk på en halvliter blod.

Anmäler till Ivo

Efter en vecka var Rebecca så gott som helt återställd. Nu, ett år senare, väljer hon att anmäla larmoperatörens bemötande till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

– Det är först nu jag har förstått hur mycket det han sa påverkade mig. Man ska kunna ringa 112 om det händer något men det förtroendet är borta för min del. Det ska inte vara så här.

Hon menar att hon förstår om andra ärenden bedöms vara mer akuta men att hon ändå förväntar sig ett tryggt bemötande.

SOS Alarm har svarat Rebecca att de ska återkomma när de gjort klart utredningen. I ett mejl till GT skriver SOS Alarms talesperson Sigrun Fagerfjäll att ärendet hanteras utifrån deras rutiner.

ARTIKELN HANDLAR OM