Stal fajitas för miljonbelopp – döms till 50 års fängelse

avSimón Bustamante

NYHETER

I nästan ett decennium beställde Gilberto Escamilla tex-mex-rätten fajitas för 1,2 miljoner dollar – och lät delstaten Texas stå för notan.

Maten sålde han sedan vidare med vinst – tills 53-åringen haffades i höstas.

Nu har han dömts till fängelse i 50 år, rapporterar NBC.

53-årige Gilberto Escamilla var fram tills i augusti anställd på ett ungdomsfängelse i staden San Benito – tills det en dag kom en oannonserad leverans på drygt 360 kilo fajitas.

Escamillas kollegor anade ugglor i mossen – eftersom tex-mex-rätten aldrig funnits på ungdomsfängelsets meny, trots att maten enligt lastbilschauffören levererats dit i minst nio års tid.

När Gilberto Escamillas fajitaskupp avslöjades hade tjänstemannen i nästan ett decennium beställt mat för inget mindre än 1 251 578 dollar – över 10 miljoner svenska kronor.

Maten sålde han sedan vidare med vinst – och lät skattebetalarna stå för notan.

”Det var själviskt”

Efter att Escamillas fått sparken och blivit arresterad, hittade polisen vid en husrannsakan flera fajitaspaket i 53-åringens kylskåp.

Nu har mannen dömts till 50 års fängelse. Han ska även betala tillbaka varenda skattekrona som gått till tex-mex-rätten.

– Det var själviskt. Det började smått och växte sig sedan större och utom min kontroll. Det gick så långt att jag inte längre kunde styra det, sa Gilberto Escamilla i rätten.

53-åringen har även dömts till att betala det högsta möjliga bötesbeloppet i delstaten Texas på 10 000 dollar. Det hårda fängelsestraffet motiveras med att tjänstemannen stulit varor för mer än 200 000 dollar, vilket enligt Texas-lag ses som ett så pass allvarligt brott att man riskerar få skaka galler i uppemot 99 år.

Brottet har även ansetts vara synnerligen allvarligt eftersom Gilberto Escamillas samtidigt varit anställd hos staten.

1 av 2 | Foto: Jason Hoekema / The Brownsville Herald / AP
Gilberto Escamilla i rätten i Brownsville, Texas, i fredags.
Hundratusentals stölder anmäls varje år till polisen 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM

Texas

Brott