Nyheter

Franska boulespelare i jeansuppror

Av: 

TT

Nej – inte okej, enligt det franska bouleförbundet, som vill förbjuda jeans. Arkivbild.
Nej – inte okej, enligt det franska bouleförbundet, som vill förbjuda jeans. Arkivbild.

NYHETER

Ett nytt jeansförbud har startat ett uppror bland franska boulespelare.

Om vi vill bli tagna på allvar så måste vi svida om till seriösa brallor, vädjar landets bouleförbund.

Boule, eller "petanque" som kulspelet också benämns i Frankrike, är en klassisk parksyssla i landet. Deltagare i alla åldrar turas om att stöta stålkulor, inte sällan över ett glas rött eller en anisaperitif.

Även på tävlingsnivå har stämningen varit informell. Alldeles för informell, anser det franska bouleförbundet, som nu förbjuder deltagare att ha på sig jeans.

Om boule ska kunna bli en OS-sport – vilket den franska bouleeliten vill – så måste man klä sig med lite mer värdighet, lyder påbudet.

"Inte särskilt rena"

– Blå jeans påverkas i högsta grad av modet, genom att vara dåligt omhändertagna, slitna, otvättade eller inte särskilt rena, säger en talesperson för det nationella bouleförbundet.

– Under en lång tid var boule en fritidssyssla, alla gjorde som de vill, men nu är det en sport på hög nivå.

Faktum är att jeans har varit förbjudet i tävlingssammanhang sedan 1990, men regeln har inte tillämpats i de tidiga omgångarna av de franska mästerskapen.

Förbundet kommer från och med nu bara godkänna rena byxor som inte är av denimtyg, alternativt dressade shorts.

Utklädd till clown

Men det tycks inte vara sista skriket: En grupp bouleproffs har tagit initiativ till en ny tävling – där deltagarna bara får ha jeans. Den kommer att gå av stapeln i sydfranska Nimes den 1 maj.

En ordförande i en välrenommerad bouleförening har också gjort uppror mot reglerna då denne dök upp vid en tävling utklädd till clown.

Förbundets fåfänga står dock fast.

– Det är en fråga om image. Vi känner oss granskade inför OS 2024 (i Paris) och ett förbund som inte kan få folk att respektera dess regler ser inte bra ut, säger bouleförbundets talesperson.

ANNONS

Snabb hjälp på vårdcentral eller i ett videomöte - Öppet dygnet runt i appen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert: