Polistätt vid nazistdemonstration på första maj

Foto: Thomas Johansson/TT
Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsens (NMR) i centrala Göteborg i september i fjol. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Genom att lägga om planerade rutter och separera olika grupper har polisen förberett för första maj i Ludvika, där bland annat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen kommer att demonstrera.

– Vi kommer att ha väldigt hög polisiär närvaro, säger Mats Lagerblad, kommenderingschef vid polisen i Dalarna.

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har sedan tidigare fått tillstånd av polisen att demonstrera i Ludvika på första maj. Dessutom har åtta andra tillstånd getts till olika organisationer. En sammankomst – ordnad av Dalarna mot rasism – klassas som en motdemonstration.

Expo har för tionde året i rad sammanställt aktivism inom den svenska rasideologiska miljön, och enligt tidningen är den svenska nazistmiljön mer aktiv än någonsin. Enligt Expo är det just NMR som är allra mest aktiv, vilket bland annat tros bero på en stor nyrekrytering.

Liknar tidigare år

Men polisen i Dalarna gör bedömningen att årets sammankomst kommer att likna NMR:s tidigare första maj-demonstrationer i Ludvika och Borlänge, 2016 och 2017.

– Vi har kunnat hantera de dagarna utan allvarliga ordningsstörningar, enstaka brott har begåtts av individer i olika grupperingar, inget som har varit en riktig polisiär utmaning, säger Mats Lagerblad.

Hur många som uppskattas delta i årets demonstrationer vill han inte kommentera, men klart är att årets första maj-tåg trots allt kräver stora polisresurser. Poliser från andra delar av landet kommer att närvara, bland annat för att det ska finnas personer på plats som är tränade och utbildade för ändamålet.

Avspärrat i centrum

Dessutom kommer ett stort område i centrala Ludvika att vara avspärrat från midnatt fram till klockan 20 på första maj. Ett av torgen i området kommer att spärras av redan kvällen före, på valborgsmässoafton. Här kommer polisen ha möjlighet att neka inträde om en person utgör risk för ordningen, stoppa vapen och föremål som kan tänkas kastas mot andra människor.

Polisen har även ändrat demonstrationsplatser för att separera olika grupper och bland annat flyttat på NMR:s samlings- och avslutningsplats.

– Uppdraget är att säkerställa att samtliga sammankomster kan genomföras utan allvarliga ordningsstörningar eller att en icke-tillståndsgiven sammankomst kan genomföras och inte stör ut någon av de andra. Det är högsta prioriteringen, säger Mats Lagerblad.