Mobilen föll 4 000 meter – fungerar fläckfritt

avBabs Drougge

När Daniel Hagström tappade telefonen från 4 000 meters höjd räknade han med att tvingas köpa en ny.

Det skulle visa sig inte behövas.

– Den hade två jättesmå skråmor på baksidan, säger Daniel Hagström.

Det kan kännas som ett rent lotteri i bland. Sekunderna mellan en felbedömning av fickans placering, och ögonblicket då man plockar upp sin mobil från det kalla stengolvet.

Ett fall på en halvmeter kan räcka för att skärmen ska krossas, medan ett högre fall går obemärkt förbi.

När fallskärmshopparen Daniel Hagström tappade mobilen från 4 000 meters höjd hade han dock inga större förväntningar på att den hade klarat sig.

Daniel tävlar för landslaget i speed skydiving och tränade inför en kommande tävling när telefonen föll ur fickan.

Foto: Privat
Daniel Hagström tränar med Stockholm fallskärmsklubb och har hoppat 490 km/h.

– Jag hoppade ut och kände med en gång att det blev väldigt kallt på benet, så jag gissade att fickan hade gått upp, slängde ner handen men mobilen hade redan försvunnit. Resten av hoppet funderade jag nog mer på vilken telefon jag skulle köpa, än att koncentrera mig på själva hoppet, säger Daniel Hagström.

Väl nere på marken fick Daniel tips om att söka efter telefonen via mobilens lokaliseringstjänst. Trots att det kändes lönlöst testade han att ringa till telefonen. Signalerna gick fram.

Foto: Privat
Daniel Hagström.

– Bara det var ju helt fantastiskt! Jag hoppade ju trots allt från 4 000 meter. Via spårningshemsidan kunde jag se att den låg ungefär 2,5 kilometer från hoppfältet, så jag satte mig i bilen tillsammans med jycken och åkte dit, säger Daniel Hagström.

Telefonen var varken utrustad med skal eller skyddsfilm.

Förväntningarna var långt ifrån höga när Daniel och hunden Lucy Fur nådde fram till platsen där mobilen skulle ligga.

1 av 3 | Foto: Privat
Lucy Fur är av blandrasen ”goldcoated rettweiler”.

– Efter fem minuters letande så hittade jag den. Den låg med fronten uppåt i en nysådd åker, fullt fungerande, med två jättesmå skråmor på baksidan. Det är helt knäppt. Sådan tur lär jag ju inte ha igen, säger Daniel via samma telefon till Aftonbladet.

Även om en hel del tur lär ligga bakom att mobilen klarade sig så pass bra, har Daniel nu ett väldigt starkt argument vid diskussioner om vilken av vännernas telefoner som är tåligast.

– Framöver när någon vill starta en diskussion med mig om vilken telefon som är mest hållbar, så kommer jag nog att vidhålla att Samsung har de mest hållbara telefonerna, och jag är rätt säker på att jag kommer att vinna de diskussioner som dyker upp, säger Daniel Hagström.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tierp

Samsung