V-strid om Wallrup avgörs i helgen

avTT

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vänsterpartiet i Uppsala län kallar till möte för att avgöra om man ska peta sitt toppnamn i riksdagsvalet. Arkivbild.

Vänsterpartiet i Uppsala län har en ny valkonferens i helgen för att kunna peta sitt toppnamn Emma Wallrup från riksdagslistan. Orsaken är de många turerna efter att hon anklagats för att trakassera en riksdagskollega.

På söndag håller Vänsterpartiet i Uppsala län en ny valkonferens, trots att distriktet spikade sin riksdagslista i februari.

– Det är ingen hemlighet att det varit diskussioner kring Emma, eftersom hon är utesluten ur riksdagsgruppen, säger Therese Rhann, ordförande för V i Uppsala län.

Krav på nytt val

Missnöjet mot nomineringen har varit stort och i våras krävde en majoritet på ett medlemsmöte att en ny valkonferens ska hållas om förstanamnet. Situationen är unik och distriktet har därför konsulterat V:s partistyrelse för att få klartecken för att valet kan göras om. I väntan på att oklarheterna om riksdagslistan ska redas ut har Uppsaladistriktet inte kunnat beställa några valsedlar.

Sedan nomineringen i februari har Emma Wallrup stängts av från riksdagsgruppen. Hon deltar inte i möten, får inte ta del av gruppmejl och har sitt arbetsrum i en annan del av riksdagen än partikamraterna. Detta har gjort att kritikerna i hennes hemmadistrikt fortsatt driva frågan om hennes topplats, eftersom de anser att hon inte kan bedriva något bra riksdagsarbete utifrån de villkoren.

Olika syn

Grunden till konflikten är att Wallrup anklagas för trakasserier mot riksdagskollegan Jens Holm. Partiet har bland annat låtit göra en arbetsrättslig utredning om detta.

Wallrup har en helt annan syn på vad som har skett och har i sin tur anlitat en egen jurist.

– Partiets utredning håller inte för granskning och är partisk. Den ger en orättvis bild, säger Emma Wallrup till TT.

Holm polisanmälde Wallrup för ofredande efter att ha fått stora mängder mejl och sms, men åklagaren beslutade att inte inleda en förundersökning.

ARTIKELN HANDLAR OM