Moderatledaren varnar nazister och judehatare

Av: TT

Publicerad:
Moderatledaren Ulf Kristersson vill sänka skatten för pensionärer ytterligare.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Moderatledaren Ulf Kristersson vill sänka skatten för pensionärer ytterligare.

Moderaterna vill sänka skatten för pensionärer med ytterligare 4,4 miljarder kronor vid en valvinst i höst, utöver vad partiet redan lovar. Det behövs för att rädda pensionssystemet, enligt Moderatledaren Ulf Kristersson som i sitt sommartal varnade extremister och nazister som hotar demokratin.

Kristersson säger sig vara mycket oroad över de hot och det hat som en del människor riktar mot lokalpolitiker. Han tog särskilt upp att, som han beskrev det, nynazister marscherar i Ludvika och skrämmer till tystnad i kommunalpolitiken.

– Det här är en fullständigt oacceptabel utveckling som måste mötas med full kraft, sade Kristersson inför de många åhörarna i Ugglans park i Strängnäs – där också en grupp nazister radat upp sig i ett hörn, tigande och med fanor.

Värnar minoriteter

Han tog också upp attacker mot judar och synagogor och antisemitism som även kommer från annat håll: från vänsterextremister, islamistiska fundamentalister och "en del barn och ungdomar som är uppvuxna med ett hat mot judar och mot staten Israel".

– I Sverige är vi jämlikar och här värnar vi våra nationella minoriteter. Står man inte ut med det har man valt fel land, sade Moderatledaren.

Han gick också in på behovet av att förbättra ekonomin för pensionärer, inte minst för att folk inte ska förlora tron på att pensionssystemet kan ge en rimlig inkomst efter arbetslivet.

– Vi vill sänka skatten ytterligare för de som har jobbat och som har låga till medelhöga pensioner. Det ska också löna sig bättre att ha jobbat än att inte ha jobbat, förklarade Kristersson vid en pressträff inför talet.

Förslaget behövs, enligt honom, efter den uppgörelse som pensionsgruppen i riksdagen har gjort om att höja garantipensionen och öka bostadstilläggen för pensionärer. Moderaterna står bakom de förändringarna, men hävdar att de också innebär att skillnaderna mellan de som arbetat länge och har låga eller medelhöga pensioner blir för liten jämfört med de som inte har jobbat alls och får garantipension.

Tjänar mer

Enligt M skulle den ytterligare skattesänkningen på 4,4 miljarder innebära en skattesänkning på 200–300 kronor i månaden för den som har en pension på mellan 13 000 och 17 000 kronor per månad. Det är en inkomstgrupp som Socialdemokraternas förslag om sänkt pensionärsskatt inte berör, den gynnar mer de som har lite högre pension än det, enligt M.

Men sänkningen i M-förslaget blir också större för de som tjänar mer än så, uppemot 1 000 kronor för den med en pension på 25 000 i månaden.

– Hela pensionssystemet bygger på att man ska ha nytta av lönen här och nu men också senare i form av högre pension. I dag är det mer tveksamt om det fungerar så för stora grupper, det vill säga man får nästan lika mycket i pension om man inte har jobbat, säger Kristersson.

Hur skattesänkningen ska finansieras är inte klart. Det ska M återkomma till i sitt valmanifest. M har nu lagt förslag om sänkt skatt för pensionärer på 15,5 miljarder, om även ett höjt jobbskatteavdrag för den som jobbar efter 64 års ålder räknas in.

Partiets förslag om inkomstskattesänkningar är nu uppe i 40,5 miljarder för nästa mandatperiod.

Den stora posten är ett nytt jobbskatteavdrag på 22 miljarder. Enligt Kristersson ska det inte innebära att en ny skillnad i skatteuttag uppstår mellan löntagare och pensionärer.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN