Skyllde på att han sov och friades från barnvåldtäkt – får skadestånd

avMalin Nilsson

NYHETER

Mannen i 50-årsåldern dömdes för barnvåldtäkt efter att ha gjort 13-åring gravid. Själv hävdade han att han sov.

Nu får mannen skadestånd på 95 000 kronor – för lidande.

En man i 50-årsåldern friades i Svea hovrätt efter att han hävdat sig ha sovit under en våldtäkt mot en 13-åring. Nu får mannen 95 000 kronor i skadestånd av justitiekanslern.

Gjorde 13-årig flicka gravid

Det var under hösten 2015 som den 13-åriga flickan ska ha bott hemma hos mannen och dennes sambo. När paret sov ska hon ha haft sex med mannen och blivit gravid. Händelsen uppmärksammades i samband med graviditeten och ett dna-test visade att den då 54-årige mannen var pappa till fostret. I mars 2016 häktades mannen.

Mannen dömdes 2016 till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt mot barn, men friades i hovrätten. De delade uppfattningen om att mannen och flickan hade haft vaginalt samlag under åtalstiden. Hovrätten ansåg dock att det var för svårt att bevisa huruvida mannen sov eller inte vilkelt ansågs avgörande för skuldfrågans bedömning.

Krävde 225 000 kronor

Efter att hovrätten friade mannen har han ansökt om skadestånd för den tid han satt anhållen och häktad. Mannen krävde 120 000 för lidande och 105 708 kronor i ersättning för förlorade arbetsinkomster, samt 1 342 kronor i ombudskostnader.

16 maj kom beskedet från justitiekanslern som godkände en ersättning på 95 000 kronor för lidande och 1 678 kronor i ombudskostnader, men nekade ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Bara i särskilda fall där en person frihetsberövats till följd av misstankar om särskilt allvarliga brott kan en person beviljas högre ersättning för lidande.

I beslutet skriver justitiekanslern:

”Vad som har framkommit om brottsmisstankarna i detta ärende medför emellertid inte att en förhöjd ersättning ska lämnas. Ersättningen för lidande ska istället motsvara vad som brukar lämnas vid frihetsberövanden av jämförbar längd och bestäms därför till 95 000 kronor.”

Detta är våldtäkt enligt lagen 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM