Reinfeldts mardröm

avJoachim Kerpner

NYHETER

SD nära bli vågmästare

1 av 3 | Foto: KRISTER HANSSON
tonade ner gästen Vid ett SD-möte i Höganäs i går hävdade Pia Kjærsgaard, partiledare för Dansk folkeparti, att Stockholm, Malmö och Göteborg är på väg att bli ”skandinaviska Beiruts”. En beskrivning som hennes värd Jimmie Åkesson (SD) efteråt ville tona ner.

HÖGANÄS. Med en vecka till valet når Sverigedemokraterna rekordnivåer.

I Aftonbladet/United Minds senaste mätning får partiet sju procent.

Nu är Fredrik Reinfeldts mardröm på väg att bli sann – Jimmie Åkesson som vågmästare.

Alliansen drygar ut sitt försprång till de rödgröna i dagens opinionsundersökning från Aftonbladet/United Minds.

Men Jimmie Åkesson håller på att bli Fredrik Reinfeldts spöke.

Med ökningen till sju procent pekar allt mer på att Sverigedemokraterna blir vågmästare – och pressen ökar på statsministern att ge besked om vad som händer om alliansen inte får egen majoritet.

Vid ett SD-möte i Höganäs i går möttes Jimmie Åkesson av 300 jublande sympatisörer. Han tycktes ha tagit ut segern i förskott:

– Jag vill bara få valet den 19 september överstökat så att vi kan fira. Den här gången är det på riktigt, den här gången är vi i riksdagen.

Tonade ner Kjærsgaard

Sedan lämnade han över ordet till Pia Kjærsgaard, partiledare för Dansk folkeparti. Hon hävdade att Stockholm, Malmö och Göteborg är på väg att bli ”skandinaviska Beiruts”, med klankrig och massvåldtäkter. En beskrivning som Åkesson efteråt ville tona ner:

– Men det finns motsättningar mellan invandrargrupper, det är ett faktum.

Några timmar senare informerade Aftonbladet Jimmie Åkesson om att Sverigedemokraterna får 7,0 procent av rösterna i United Minds senaste väljarbarometer – högsta siffran i år.

Toppnivån fick Jimmie Åkesson att höja tonläget igen:

– Vår ambition är inte att sitta i riksdagen som ett stödparti. Vi har en långsiktig ambition att själva utgöra ett regeringsalternativ. Jag har alltid hävdat att vi har potential att bli ett 30-procentsparti på sikt. Men mycket hänger på hur det går i detta val, att vi får en plattform i riksdagen.

Jimmie Åkesson har redan börjat fundera på hur han ska få ut som mycket som möjligt av den vågmästarställning partiet ser ut att hamna i:

– För att stödja en minoritetsregering måste vi få något. Den viktigaste frågan för oss är storleken på invandringen.

Och den vill ni minska med 90 procent?

– Ja, asyl- och anhöriginvandringen. Jag är alldeles övertygad att vi får inflytande nästa mandatperiod. I kraft av våra framgångar kommer vi att tvinga andra partier att ändra invandringspolitiken.

”Oerhört oroväckande”

Sverigedemokraternas ökning är en mardröm för såväl alliansen och de rödgröna – och båda försöker nu skrämma väljarna om vad en röst på Jimmie Åkesson kan leda till.

– Oerhört oroväckande. Väljarna måste vara medvetna om att en röst på Reinfeldt innebär inflytande för Sverigedemokraterna, säger Baylan.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann använder liknande retorik:

– Vill man ha en stabil regering eller ska vi riskera att hamna i ett läge med bristande stabilitet, vilket kan leda till högre räntor? Väljarna måste ställa sig frågan vilket regeringsalternativ som har bäst möjlighet att vinna stöd för en majoritetsregering.

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2010