Hägglund vill införa ”Lex Veikko”

Socialministern tycker äldre som tappat svenskan ska få bli förstådda

Kristdemokraternas Göran Hägglund vill införa en ”Lex Veikko” så att äldre inte ska drabbas av samma öde som Veikko Virtanen som inte kunde kommunicera på finska med personalen på sitt äldreboende.
Kristdemokraternas Göran Hägglund vill införa en ”Lex Veikko” så att äldre inte ska drabbas av samma öde som Veikko Virtanen som inte kunde kommunicera på finska med personalen på sitt äldreboende.

Blinde Veikko Virtanen, 89, vann kampen mot kommunen och fick plats på ett finskt äldreboende.

Nu funderar socialminister Göran Hägglund på att införa en "Lex Veikko".

– Upptäcker man att människor har det som Veikko ska personalen vara skyldig att berätta om det, säger han

Aftonbladet har i flera artiklar berättat om änklingen Veikko Virtanen som efter månaders kamp äntligen fick flytta till ett äldreboende där personalen pratar finska. Veikko har bott och arbetat i Sverige sedan 1960-talet men den svenska han kunde har han glömt på ålderns höst. Ingen i personalen förstod honom där han tidigare bodde.

– Jag fick bara sitta på sängkanten hela dagarna, ingen kom och tittade till mig, säger han.

Hägglund: Upprörande

I går fick han besök av Göran Hägglund (KD). Socialministern har finlandssvenska rötter och precis som Veikko Virtanen var Hägglunds pappa krigsveteran.

– Väldigt många personer som har ett annat språk i bagaget tappar svenskan på äldre dar. För dem är det viktigt att möta personal som kan de gamla sångerna och minns de gamla traditionerna, säger han.

– Veikkos berättelse är både rörande och upprörande. Hade det varit min pappa hade jag levt rövare. Det offentligas uppgift är inte att styra och ställa med människor utan tillgodose deras behov.

Lex Veikko

Redan i dag har de som talar något av Sveriges fem minoritetsspråk rätt att få använda det i offentliga verksamheter i vissa kommuner. Men lagen efterlevs inte. Göran Hägglund tror inte att lagen behövs skärpas, det handlar mer om en attitydförändring. Ansvaret ligger hos kommunerna.

– Det handlar om att få kommunpolitikerna att skapa en äldreomsorg som möter människors behov.

Men vad kan du göra?

– Se till att mina partikamrater ute i landet tar sig an det här med all den kraft som behövs. Det är svårt att säkra en språkgaranti för alla men så långt det är möjligt bör vi hjälpa till.

Hur kan en "Lex Veikko" se ut?

– Det ska finnas en skyldighet att berätta om fall som Veikkos. Både för anhöriga och för personalen och andra i personens närhet.

Veikko Virtanen var nöjd efter besöket. Nu hoppas han att andra också ska få hjälp.

– Jag vill att andra ska få det lika bra som jag har fått det, säger han.

Publisert: