Här är djuren som kan bli sommarens värsta plågor

NYHETER

"Ökar hela tiden"

1 av 5 | Foto: Mördarsniglar är ofta samlade många på ett ställe. Det enda sättet att bli av med dem är att döda dem.

Sommaren är tiden att äntligen få njuta ute i trädgården eller parken.

Men det finns en mängd plågor som kan sätta stopp för njutningen.

– Mördarsniglarna är ett växande problem, antalet ökar ständigt varje år, säger Lars Åke Jansson, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Med den härliga sommaren kommer också några av de klassiska skadedjuren fram i våra trädgårdar.

Myror, getingar, bladlöss och mördarsniglar är alla exempel på djur som kan förstöra våra härliga stunder på uteplatsen. Ett annat djur som kan dyka upp, framförallt om du äter ute och är dålig på att städa upp, är råttorna.

– Det finns ganska mycket råttor i Sverige och de blir betydligt mer synliga på sommaren när man ofta äter ute, säger Jan Jungestam skadedjursexpert på Anticimex.

Getingar och myror

Annars är det främst getingar och myror som gör att skaddjursbekämparna får rycka ut. Hur stora problemen blir i sommar är det dock enligt Jungestam svårt att sia om.

– Getingarna börjar snart dyka upp och blir fler och fler längre fram åt sommaren. Om man ser tidigt på sommaren att de bygger bo nära din uteplats så kan man ploocka ner boet innan det är försent, säger Jungestam.

Ökar varje år

Ett djur som ständigt ökar varje säsong är mördarsniglarna, eller Spansk skogssnigel. Snigeln som ofta ses i stora klungor i trädgården har de senaste åren retat gallfeber på många trädgårdsägare och problemen blir allt större.

– Det accelererar för varje år och det är helt och hållet vårt fel. Sniglarna sprids via plator som säljs i olika delar av landet. Tidigare var det främst i södra Sverige men nu finns det sniglar upp till trakterna kring Umeå, säger Lars Åke Jansson jourhavande biolog på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.

Mördarsniglarna är irriterande främst för att de är äckliga men det finns också forskning som tyder på att de är sjukdomsspridare, berättar Jansson.

Den enda metoden för att stoppa dem är enligt Jansson att plocka dem och klippa i sönder dem.

Spruta vatten med såpa

De senaste dagarna har det skrivits mycket om bladlössen som kommit i stora mängder från Ryssland men enligt Jansson är detta en helt ofarlig sort som bara går på björk.

– Det finns jättemånga olika sorters bladlöss och det är svårt att veta hur de kommer att drabba svenska trädgårdar i sommar. Om man får problem är det bästa att spruta vatten med såpa på växterna som drabbats, säger han.